Свої серед чужих

05.06.2014

У Київському районному суді Харкова розпочалися підготовчі засідання, на яких розглядатимуть справи, порушені у квітні проти 63 «штурмовиків» ОДА. Першим у списку виявився відомий майстер спорту з фридайвінгу Спартак Головачов. Він не визнає своєї провини, запевняючи, що штурм ХОДА взагалі не входив у плани активістів. Ситуацію розгойдали наймані провокатори. Спортсмен знає їхні імена, але з метою власної безпеки назвати прізвища відмовляється. «Сьомого квітня штурмом керували певні люди, — каже він. — Це не харків’яни, а «проплачені» приїжджі. Я знаю, хто це. Можливо, саме тому мене й посадили».

Адвокат Спартака Дмитро Тихоненков просив суддів випустити його клієнта під заставу. Мовляв, той має двох дітей і приватну фірму, яка через відсутність керівника зазнає серйозних збитків. Але ці доводи на рішення не вплинули: суддя Сергій Діденко залишив Головачова в СІЗО. Того ж дня продовжили термін утримання на 60 днів ще двом підозрюваним.

Разом із звинувачувальними позовами до Київського райсуду надійшли і три цивільних від облдержадміністрації, обласної ради та Харківської академії внутрішніх справ. Вони просять відшкодувати їм збитки загальною вартістю 3 мільйони 700 тисяч гривень.

На сьогоднішній день під вартою залишається 32 затриманих активісти. До зали суду їх привозитимуть групами по 5-7 чоловік. Ще дев’ятнадцятьох помістили під домашній арешт, а тринадцятьох випустили під заставу.

А в Миколаєві прокуратура уклала «мирову угоду» відразу з двома лідерами місцевих сепаратистів в обмін на інформацію про завербованих ними добровольців. Обвинувачені відразу за трьома статтями Кримінального кодексу України, Дмитро Курганський та Костянтин Тісол отримали по п’ять років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у три роки. Третій підозрюваний Олександр Ковальов встиг втекти від слідства на Донбас.

38-річний Костянтин Тісол зізнався, що працював на ФСБ, як ідейний лідер, очолював мітинги і сутички в Миколаєві. Людей iз його оточення впроваджували під виглядом добровольців на блокпости при в’їзді в Миколаїв, даючи завдання сприяти проходженню російської військової техніки. Силовики на суді заявили, що, завдяки інформації, отриманій від Тісола та Курганського, їм вдалося вирахувати велику групу прихильників федералізації, що працювали в різних структурах (як громадських, так й державних) і фактично дiяли в цих відомствах на «розвал зсередини».

Занадто м’який вирок обурив представників місцевого Евромайдану, які відразу ж звинуватили міліцію в бездіяльності. Так, за словами активіста Олександра Янцена, на проросійському мітингу в Миколаєві вже бачили багато чеченців, а також людей, які займаються збором інформації. «Чи не закінчиться така «робота» кривавими річками в нашому регіоні?» — обурився він.

Проте «губернатор» Миколаївської ОДА Микола Романчук уже офіційно заявив, що дав вказівку міському управлінню міліції звернутися до суду про повну заборону «сепаратистських» мітингів у місті. А от начальник міліції Миколаївського обласного УМВС Артур Войтенко відзвітував на брифінгу про те, що криміногенна ситуація в Миколаєві на даний час контрольована. За словами Войтенка, в Миколаєві збільшилася кількість збройних нападів через те, що на руках опинилася велика кількість зброї. Тільки за останній місяць силовики вилучили з вільного обігу вдвічі більше «стволів» і «обрізів», ніж зазвичай.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>