Знайти в собі Шекспіра

06.05.2014
Знайти в собі Шекспіра

Художники Ілля Чічкан та Ілля Ісупов шукають і гублять себе у колажі зі старих фотографій Гамлета Зіньковського, присвяченого Шекспіру. (з «Фейсбука» «Мистецького арсеналу».)

Його «Гамлет», «Ромео і Джульєта», «Приборкання норовливої» перекладені на мови майже всіх країн світу, а театри всього світу показують спектаклі за його текстами. Цього року Вільяму Шекспіру виповнилось 450 років. І саме на його честь у столичному музейному комплексі «Мистецький арсенал» проходить виставка сучасного мистецтва The Show Within The Show.

«Перевтілення» і «Театр історій» під одним дахом

Роботи більше 40 сучасних українських художників зібрав під своїм дахом «Мистецький арсенал». Експозиція проекту складається з двох частин. Перша частина називається «Перевтілення», вона презентує зовсім нові роботи молодих митців, які творять під псевдонімами. Це «Йод група», Гамлет, Владислав Мамишев-Монро, Міхалич, Француаза Оз, Apl315, Ілля Psyfox. Друга частина експозиції «Театр історій», за словами організаторів, співзвучна з шекспірівськими історичними хроніками. Тут виставлені художні та мультимедійні роботи таких авторів, як: Олександр Бабак, Мирослав Вайда, Оксана Чепелик, Володимир Костирко, Ігор Гусєв, Олександр Ройтбурд, Богдан Перевертун, Тіберій Сільваші, Ілля Чічкан, Віктор Сидоренко, Арсен Савадов, Зоя Орлова та інші. Картини найбільш розкручених в Україні художників, які витягують будь-яку виставку, чи то присвячену легендарному британцю, чи комусь іншому, датовані різними роками, але обрані так, щоб передати атмосферу шекспірівських творів.

Куратор заходу Соломія Савчук розповіла про те, як були відібрані роботи художників: «Для першої частини експозиції ми звернулись до художників, які не підписуються своїм іменем, і вони вислали нам роботи, які, до речі, ще ніде не виставлялись. Роботи другої частини експозиції були зроблені давно, але ми ретельно відбирали ті, які хоч якось переплітаються з шекспірівською темою».

Хоч експозиція і присвячена Шекспірові та його творам, проте організатори кажуть, що не треба в усіх роботах шукати драматурга. «Ця виставка натхненна Шекспіром, але вона не демонструє прямих цитат, образів автора, вона проявляє класичні сюжети та драму в сучасних візуальних кодах, що апелюють до актуального контенту нашого часу з усіма його тривогами і надіями», — розповідає генеральний директор «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна.

І Шекспір запитував про Майдан

Що ж скажуть самі художники про свої роботи, виставку, Шекспіра та шоу в шоу?

Харківський художник, учасник Венеціанської бієнале Гамлет Зіньковський цього разу презентує свою нову роботу — колаж зі старих фотографій, датованих 40—80 рр., які автор збирав упродовж восьми років на різних барахолках. «Ідея цієї роботи прийшла до мене ще чотири роки тому, а фотографії я почав збирати ще раніше для створення книжки-фотоальбому радянської сім’ї. Цей колаж називається «Найди себя, потеряй себя». Люди підходять, дивляться, знайти себе тут, звісно ж, неможливо, але вони шукають», — говорить Гамлет. До слова, свій псевдонім Гамлет Зіньковський обрав не тоді, коли прочитав драму Шекспіра, йому більше імпонує справжній датський принц, який дещо відрізнявся від героя твору.

Оксана Чепелик, автор панорамної відеоінсталяції «Колайдер», що минулого року була представлена у київському планетарії Atmasfera, зараз виявилася пророчою: «У цьому калейдоскопічному зображенні показуються одні з найдраматичніших подій світу: місце гибелі Джона Кеннеді, етнічний бунт в Лос-Анджелесі і, нарешті, український Майдан. Майдан за часів Помаранчевої революції і після неї. Тоді я знімала Майдан порожнім з одним запитанням, «чи завжди він буде порожнім?», і ось ми бачимо, що зараз там відбувається. Це одвічні драматичні питання, які ставить собі людство та які ставив Шекспір», — розповідає художниця.

Виставка The Show Within The Show триватиме до 1 червня. Вхід — 40 грн.

НАПЕРЕДОДНІ

Ніч для мрій, день для «Гамлета»

У рамках виставки The Show Within The Show відбудеться захід «Ніч містерій», присвячений міжнародному дню музеїв 17-18 травня (з 20:00 — 01:00), на якому покажуть виставковий проект «Еволюція мрії: новий старий Арсенал». Гості зможуть ознайомитись з історією «Мистецького арсеналу», коли той ще існував на території Вознесенського дівочого монастиря ХVI ст., Печерської фортеці, військового секретного заводу, та послухати про його трансформацію в культурну інституцію.

На відвідувачів виставки чекає ще один сюрприз. 24 травня відбудеться прем’єра спектаклю «Гамлет» у постановці театру з Великої Британії Shakespeare’s Globe. До 450-річчя Шекспіра театральна трупа вирушила у дворічне світове турне. До Києва вони завітають вперше з новою інтерпретацією класичної трагедії драматурга у постановці Домініка Друмгуля та Білла Бакхьорста. Вартість квитка — від 100 до 500 грн.