НОВИНИ ПЛЮС

19.03.2014

Антидержавна діяльність на сході

Як розповів учора на брифінгу міністр юстиції Павло Петренко, доведеним є факт про формування та підривну діяльність «спеціально навчених диверсійних груп для дестабілізації ситуації у південних та східних регіонах. Зараз спецслужби України відпрацьовують спеціальні заходи щодо ліквідації та затримання диверсійних груп, які працюють на сході».

Антидержавну картину доповнюють факти блокування українських військ у Донецькій та Луганській областях — там десятки молодиків із георгіївськими стрічками зупинили просування танків та військових ешелонів, перекрили під’їзди до прикордонної частини в Маріуполі, Новоазовську тощо. Українські військові не вчинили «антифашистським» активістам належного спротиву.

Відсіч Кремлю в Одесі

В Одесі бійці спецпідрозділу «Альфа» та співробітники контррозвідки затримали лідера проросійської організації «Молодежноє єдінство», організатора більшості акцій на підтримку політики РФ на території України Антона Давидченка.

Перед цим нардеп Ігор Марков, відомий раніше проросійськими виступами, в інтерв’ю ЗМІ оголосив про підтримку єдності України та нової влади в Києві.

Екстрадиція Фірташа

Міністерство закордонних справ України повідомило, що в понеділок суд міста Відень прийняв рішення про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа до США. Нагадаємо, його арештували в столиці Австрії 12 березня на підставі ордера, виданого американським судом на запит ФБР. Фірташа підозрюють, зокрема, у хабарництві та створенні кримінального угруповання. В Австрії кримінальних справ проти бізнесмена немає.

Новий голова КС

Головою Конституційного Суду України вчора обрали Юрія Бауліна. Свого часу він виступив із критикою рішення КС, згідно з яким вибори в Києві мали відбутися аж восени 2015 року.

За законом, голова КС обирається зі складу суддів КС лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів із будь–яким числом кандидатур, запропонованих суддями КС, та вважається обраним, якщо за нього проголосувало більше половини конституційного складу суддів.

Падіння виробництва

У лютому 2014–го промислове виробництво скоротилося на 3,7% порівняно з лютим 2013 року, але зросло на 0,3% порівняно з січнем 2014 року. Загалом, повідомляє Держ­стат, за перші два місяці цього року промвиробництво впало на 4,4% порівняно з січнем–лютим 2013–го.