Хто вбив Решата?

19.03.2014
Хто вбив Решата?

На похорони Решата Аметова зібралися сотні людей. (Рейтер.)

Велелюдне прощання за мусульманськими канонами з кримським татарином Решатом Аметовим відбулося вчора на центральному сімферопольському кладовища «Абдал». Тіло 38–річного батька трьох дітей (найменшому — всього декілька місяців) знайшли в полі біля села Земляничне Білогірського району 16 березня. На ногах у небіжчика були наручники, голова обмотана скотчем.

Востаннє живим Решата бачили ще 3 березня під стінами будівлі кримського уряду, який якраз оточили озброєні «зелені чоловічки» — російські військовослужбовці без розпізнавальних знаків. Того дня Аметов уранці вийшов із дому, сказавши дружині, що піде у військкомат. Але військовий комісаріат, як виявилося, ось–ось мали штурмувати чи, ймовірно, вже взяли його бойовики з кримської «самооборони» самопроголошеного прем’єра Аксьонова. Після цього телефонний зв’язок із Решатом урвався, і наступні десять днів родичі його марно шукали, розміщуючи повідомлення в місцевій пресі та соцмережах. Міліція лише зафіксувала факт насильницької смерті.

За день до того, як стати до лав українського війська, Решат багато писав на своїй сторінці у «Фейсбуці». Останнім його записом був перепост відео про трагедію кримських татар «Сльози мого народу», а трохи раніше він писав: «Вічна слава героям, що полягли в боротьбі з Російською імперією!»

А ТИМ ЧАСОМ…

Лише близько 1 тисячі киримли зі 185 тисяч кримськотатарських виборців взяли участь у нелегітимному «референдумі» про статус Криму. Це — всього 0,54%, повідомив лідер Меджлісу Рефат Чубаров.

Нова кримська «влада» вже приготувалася зганяти татар із їхніх земель. «Дійсно, ми хочемо з кримськими татарами провести легалізацію всіх земельних ділянок на договірній основі. Частину земель ми попросимо звільнити, тому що ці землі потрібні для соціальних потреб. У районі об’їзної дороги міста Сімферополь багато «самозахватів», а ці землі потрібні для розвитку інфраструктури міста», — заявив в інтерв’ю РІА «Новості» перший віце–прем’єр Криму Рустам Теміргалієв.