«Весна прийде, весна вгамує»

14.03.2014
«Весна прийде, весна вгамує»

Володимир Нечипорук (генеральний продюсер UFW), Ірина Павлик (директор бренду Lake), Ірина Данилевська (голова оргкомітету UFW) і Іван Фролов (дизайнер) із лекалами для бронежилетів.

Разом з усім вільнолюбивим Києвом команда UFW усі три місяці стояла на Євромайдані, і члени оргкомітету так само мучилися питанням: чи доречно сьогодні проводити Тиждень моди, коли іноземний агресор стоїть біля кордонів України? Голова оргкомітету UkrainianFashion Week Ірина Данилевська пояснила своє рішення так: «Зараз ми зобов’язані показати ці колекції світу. Ми зобов’язані надати українцям можливість пишатися своїми талановитими співвітчизниками. Ми не можемо позбавити міжнародну fashion–спільноту можливості вкотре переконатися, що Україна — унікальна країна, громадянами якої, їхньою мужністю та їхнім талантом може пишатися цілий світ». Більшість українських дизайнерів так само були активістами Євромайдану — працювали волонтерами на кухні і в госпіталі, шили бронежилети, друкували листівки, і в той же час знайшли можливість підготувати нові сезонні колекції. «Виробничі питання проведення Тижня моди ми обговорювали безпосередньо в районі Хрещатика і майдану Незалежності. На сьогодні громадянська позиція дизайнерів — це участь у UFW. Ми повинні підвищувати привабливість нашої економіки і нашої країни в цілому», — сказав Володимир Нечипорук.

34–й UFW проходитиме з 14 до 20 березня. Ранній старт — о 16.00 — дає, як завжди, Лілія Пустовіт. На показах Лілії завжди аншлаг, але цього разу вперше в історії UFW бренди Poustovit, Bevza, litkovskaya, Lake(Kamenskakononova), ValeryKovalska зробили закриті покази — тобто навіть акредитовані журналісти не зможуть потрапити в зал без спеціального запрошення, а запрошення розсилає особисто кожному гостю команда дизайнера. У зв’язку з непростими подіями в країні дизайнери відмовилися від світської складової і запросили лише профільну пресу та байєрів. До речі, Тиждень моди також відмінив усі вечірки і аfterparty, лише 19 березня у VogueCafe відбудеться закриття UFW. У графіку Тижня спостерігаємо стабільність: свої колекції, крім перерахованих вище дизайнерів, показують Вікторія Гресь, Віктор Анісімов, Олена Ворожбит і Тетяна Земськова, Олексій Залевський, Олена Даць, Крістіна Бобкова, Олена Голець, Ксенія Кіреєва, Андре Тан, Rito; Анука Арешидзе і Бічола Тетрадзе (які раніше працювали в тандемі) цього разу показують окремі колекції.

«Маю величезне прохання, навіть заклик до Володимира Подоляна щодо сценографії, — написав у «Фейсбук» генеральний продюсер UFW Володимир Нечипорук. — Пам’ятаєте, рік тому в нього йшов штучний сніг на показі — за пару тижнів отримали неймовірний снігопад, восени в нього був попіл на подіумі — вже взимку горіли шини. Володя, використай, будь ласка, гроші і голубів! Так хочеться миру і добробуту!». Володимир Подолян загадково мовчить щодо fashion–шоу, а в графіку його показ стоїть 15 березня о 21.30. 20 березня, на окремому майданчику покаже нову сезонну колекцію Ірина Каравай. Наталя Каменська і Олеся Кононова зробили ребрендинг марки і з цього сезону виступатимуть під брендом LAKE, оскільки Kamenskakononova для зарубіжних партнерів і споживачів — дуже складно вимовляти і запам’ятовувати. Анна Бублик пропускає цей сезон, бо її офіс розташований на Лютеранській, в епіцентрі протистояння.

Цікавою виглядає позаподіумна програма — арт–fashion–проект Каті Березницької Arms, експозиція Алли Жмайло RECASTINGmadeinUkraine, експозиція харківського дизайнера BobBasset — Mashrabiya, проект Ukraineinspide — куратор Федір Возіанов.

...Поганий розвиток політичних подій не хоче вкладатися в голові. Як співає Олег Скрипка, «весна прийде, весна вгамує». І ми ще раз підтримаємо своїх — у даному випадку українських дизайнерів.