Юні таланти з України — в Європейському парламенті

08.11.2013
Юні таланти з України — в Європейському парламенті

Голова наглядової ради «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський і бандурист–віртуоз Ярослав Джусь.

Уперше в історії Європейського парламенту фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» урочисто відкрив у Брюсселі виставку дитячих художніх робіт «Україна очима дітей».

На святковий концерт, присвячений відкриттю експозиції, що відбувся 5 листопада у меморіальній залі Yehudi Menuhin Salon, зібралися депутати Європарламенту, співробітники установ Єврокомісії, представники дипломатичного корпусу.

Привітальне слово взяв голова наглядової ради фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський.

«Із задоволенням хочу показати Європі нову генерацію української талановитої молоді, — сказав він. — Ця презентація незвичайна — вона представлена дитячими картинами майбутніх творців держави. Всі роботи створили маленькі українці, що мріють бути щасливими. Картини, які ви побачите, віддзеркалюють дитячі мрії, уособлюють оптимістичне бачення майбутнього. Я щиро впевнений, що наша виставка стане важливим кроком у культурному взаємозбагаченні наших країн, покращить розуміння європейцями України!»

Із промовами також виступили депутат Європейського парламенту Бела Ковач та заступник посла України у Євросоюзі Надя Цок. На їхню думку, саме завдяки таким подіям Україна стає ближчою до Європи. Промовці відзначили майстерність та надзвичайно яскраву кольорову гаму світогляду молодого покоління нашої держави.

Виставка відкрилася оригінально: на великому екрані демонстрували дитячі художні роботи, зібрані на конкурсі «Мій рідний край — Україна», який органiзував і провiв фонд Ігоря Янковського цього року. Одночасно на сцені відбувався концерт молодого бандуриста–віртуоза Ярослава Джуся та відомого піаніста — маестро Дмитра Суховієнка. Музичні твори, виконані на одному з найстаріших українських інструментів — бандурі, вразили європейців. Цікаво, що бандура у поєднанні з фортепіано вперше заграла в стінах Європарламенту. Звучали відомі українські народні твори та попурі сучасної музики, класичні твори Рахманінова та Шопена.

Після вишуканої вистави гості вечора із захопленням ділилися своїми враженнями про наших обдарованих співвітчизників.

Напередодні відкриття виставки дитячих малюнків у Брюсселі голова наглядової ради фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський зустрівся з депутатами Європейського парламенту, представниками EEAS (Європейської дипломатичної служби), відповідальними за відносини з Україною та вітчизняними дипломатами. Вони обговорили перспективи культурного обміну між Україною та державами й установами ЄС. Представники EEAS запропонували після закінчення експозиції у Європарламенті розмістити виставку дитячих малюнків в одній із центральних будівель Єврокомісії у Брюсселі.