В інфекційне відділення Чернівецької обласної лікарні позавчора було доправлено дев’ятьох людей, які куштували кури–гриль у кафетерії, що діє при продовольчому магазині. Зараз стан здоров’я цих пацієнтів лікарі оцінюють як середньої тяжкості й висловлюють підозри на сальмонельоз. Попередня версія отруєння людей — неправильна термічна обробка курей–гриль.
У кафетерії на вулиці Лук’яна Кобилиці санепідемслужба провела перевірки і виявила низку порушень. «Навіть дозвільних документів на функціонування кафетерію немає», — повідомила «УМ» головний санітарний лікар області Наталя Гопко. Нині реалізацію смажених курей припинено, а всі працівники закладу проходять перевірку.
Тим часом на Львівщині зростає кількість людей, які отруїлися курами–гриль з супермаркету «Арсен». Як повідомив Департамент цивільного захисту населення Львівської облдержадміністрації, їх уже 32. Постраждалих виявили і в інших областях: це троє людей iз Волині та Хмельниччини, які днями побували у Львові й ласували курами, запеченими в сумнозвісному супермаркеті. Усі 32 пацієнти ще перебувають у лікарні, стан однієї жінки медики оцінюють як важкий.
Санепідемстанція ще чекає на результати аналізів, тому причину масового захворювання наразі не коментує. Проте СЕС уже подала заяву до суду, аби той заборонив використовувати всю кухню супермаркету «Арсен» на вулиці Чорновола, 93. Досі там не працював лише відділ, де готували курей–гриль.
Водночас СЕС перевірила головного постачальника курятини в цю мережу супермаркетів — ФГ «Варіо курчата», що в селі Мацошин Жовківського району. Знайшли недоліки, приписали їх усунути та притягнули до адміністративної відповідальності голову господарства.
Менеджмент мережі «Арcен» уникає будь–яких контактів iз пресою, тому невідомо, чим завершилося внутрішнє розслідування в магазині на вулиці Чорновола. Так само, як неможливо дізнатися, наскільки суттєво впав рівень відвідуваності цих супермаркетів. Напозір він залишився так само великим. Відділи курей–гриль працюють у решті магазинів мережі, і львів’яни, стоячи в черзі по смажену птицю, жваво перемовляються, жартуючи, чи не куплять, бува, зараз сальмонелу.
А ТИМ ЧАСОМ...
На Тернопільщині, на приватній птахофермі в селі Вірлів Зборівського району, зареєстровано факт масової загибелі птиці. Як повідомляє власний кореспондент «УМ» Світлана Мичко, за кілька днів там загинуло 17 тисяч молодих курей. Птахофабрику закрито на карантин. Спеціалісти ветеринарних лабораторій Тернопільської та кількох сусідніх областей проводять дослідження кормів, води і навіть повітря в приміщеннях, де утримували птахiв. За словами начальника головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області Зіновія Крушельницького, якихось бактеріальних чи вірусних інфекцій наразі не виявлено. Однак спеціалісти зi львівської лабораторії знайшли токсичні речовини в зерні кукурудзи, яким годували птицю.