Якби герой відомого діснеєвського мультика потрапив у ці вихідні до Львова, у нього, безперечно, стався б черговий «сирний напад» — iз 18 по 20 жовтня у місті проходило традиційне Свято сиру і вина.
Розпочалося свято «Великою давильнею винограду». — Організатор свята Андрій Сидор повідомив, що тонну винограду «Ізабелла» спецiально для цього заходу привезли з Закарпаття. Почавити виноград запросили відомих львів’ян — рестораторів та керівників компаній. Серед них був і Бернар Віллем, котрий уже кілька років займається виготовленням козячого сиру на власній фермі — він презентував аж 12 сортів смачнючих делікатесів.
Вино, виготовлене з вичавленого ногами винограду, за словами організаторів, набагато смачніше, аніж вино з «машинної чавильні». В такий спосіб кісточки не розчавлюються (інакше напій стає каламутним), а шкірка з виноградинки краще розтирається (так вино матиме насиченіший колір). Минулого року чавильня «запрацювала» вперше. Тоді з виноградного соку зробили тисячу пляшок вина, які продавали під час свята.
Тут же можна було побачити картини, які художники Марія та Володимир Гавришi писали вином на тонованому папері, щоб краще було видно, як із часом змінюється відтінок «алкогольної фарби». Також на фестивалі демонструвалася колекція одягу та аксесуарів із винних корків. І, певна річ, відвідувачі могли побувати на різних майстер–класах iз миловаріння, з гончарства, з кулінарії. А на фінал відвідувачів почастували гігантським сирником, який спекли львівські ресторатори за старовинним рецептом, що тримають у таємниці.
А ТИМ ЧАСОМ...
«Перше національне свято сиру» відбулося цими вихідними і в столичному «Експоцентрi України». Родзинкою фестивальної програми стала презентація «України в мініатюрі з сиру» та ексклюзивної колекції дитячих капелюшків на сирну тематику від дітей відомих зірок.
Також тут було побито три кулінарнi рекорди: майстри приготували найбільше канапе вагою понад 140 кг, спекли найдовшу сирну паличку довжиною у 2,5 метра та велетенський сирник, який складався із 35 коржів по 4 кг кожен. Останній у Києві презентували кухарі львівського кафе–креперії «Млинець». Усі три гiганти було внесено до Книги рекордів України.