Мир, Рошен, та коштовний олень

10.09.2013
Мир, Рошен, та коштовний олень

У ролі Валенси Анджей Вайда зняв свого улюбленого актора Роберта Вечкевича.

Найстаріший кінофестиваль України «Молодість» розкрив деякі подробиці майбутньої програми. Так, 43–й за рахунком кінофорум розпочнеться 19 жовтня, а фільмом–відкриттям стане остання стрічка Анджея Вайди «Валенса. Людина надії». Картина розповість про колишнього президента Польщі та лауреата Нобелівської премії миру Леха Валенсу у період iз 1970–го по 1989 рік. Днями стрічка мала світову прем’єру на Венеційському кінофестивалі, де Вайда отримав почесний приз «Персол» за внесок у кінематограф. Наразі організатори «Молодості» піклуються про всеукраїнську прем’єру фільму. «Я сподіваюся, ми зможемо залучити до прем’єрного показу творчу групу, яка працювала над фільмом. Ми також надіслали запрошення Леху Валенсі», — додав генеральний директор кінофестивалю Андрій Халпахчі.

Число запрошених гостей поки не відоме, однак свій візит вже підтвердив австрійський кінематографіст Ульріх Зайдль. У рамках «Молодості» відбудеться найбільша за творче життя режисера ретроспектива його фільмів. Окремою подією стане відкриття виставки фоторобіт Зайдля «Любов. Віра. Надія», присвяченої трилогії «Рай».

Традиційно цього року судитимуть три конкурси — повного метра, короткого та студентського. Зокрема, цього року короткометражний конкурс «Молодості» потрапив до переліку фестивалів Британської кіноакадемії, таким чином, всі його учасники матимуть право номінуватися на премію BAFTA. «Через це ми отримали втричі більше короткометражних та й власне повнометражних фільмів iз Британії», — розповідає програмний координатор фестивалю Ілля Гладштейн.

Участь у журі, яке визначатиме володаря головного призу фестивалю — «Золотого оленя» — вже підтвердили французька режисерка Маріон Гензель, президент Одеського кінофестивалю Вікторія Тігіпко, а також грецький режисер Бабіс Макрідіс, який минулого року отримав гран–прі «Молодості» за фільм «L».

Сам трофей цього року постане видозміненим та в рази коштовнішим. «Наш символ фестивалю — олень — вже давно розроблений скульптором Волошиним. Протягом багатьох років ця статуетка, скажімо так, штампувалася. Цього року ми подумали про те, як зробити так, щоб цінність самої статуетки зросла. Ми не говоримо про матеріальну цінність, а про естетичну. Щоб, отримавши цей приз, людина з гордістю поставила його у себе в кабінеті на найвиднішому місці», — пояснює Андрій Халпахчі. Втім благороднішим олень стане і матеріально: трофей міститиме сплав срібла та золота, в очах матиме справжні діаманти.

Значної якості, за словами організаторів, також зазнала селекція конкурсу. Так, цього року до участі у фестивалі надійшла рекордна кількість заявок — майже 1600 стрічок із–понад 80 країн. «Українських серед них — 72 стрічки, — оголошує статистику програмний директор «Молодості» Денис Нікітенко, — Короткометражних фільмів просто рекордна кількість — 57 позицій, студентських — 12, і 5 фільмів ми розглядаємо як потенційних кандидатів від України на участь у конкурсній програмі». При цьому президент фестивалю пан Халпахчі додає, що в українській програмі нарешті є де розправити крила. «Раніше ми, грубо кажучи, брали те, що є. Тепер, відколи засоби кінозйомки стали доступнішими, згадуєш слова Вєрки Сердючки «У кого есть рот — тот и поет». З тiєю кількістю українських фільмів, які маємо зараз, ми значно покращили якість селекції», — наголошує президент фестивалю.

Особливим обіцяє стати показ відреставрованої стрічки «За двома зайцями» з віднайденою українською доріжкою. Сеанс відбудеться просто неба і, як стверджують організатори, буде подією для всього міста. Наразі ведеться пошук локації, найлогічніше місце — Андріївський узвіз — не зов­сім підходить за площею, а ось Софіївська площа — ймовірний варіант.

Уже традиційним стане конкурс фільмів ЛГБТ–спільноти «Сонячний зайчик». «Програма буде представлена, попри всі палкі суперечки, в тому числі на політичному рівні, щодо цього питання», — запевнив пан Халпахчі. Новим цього року стане конкурс дитячих фільмів, на зразок берлінського Generation, де щороку представляють добірку стрічок для дітей віком від 10 до 14 років. Позаконкурсні програми матимуть секції німецького, французького, скандинавського та російського кіно. Гостей останньої секції, до слова, директор кінофестивалю пообіцяв пригощати українськими солодощами «Рошен». «Мені дуже шкода, коли подорожуєш і бачиш в аеропортах, скажімо, винятково «Столичну» горілку, і немає української, яка славиться своєю якістю. Це якось прикро. У нас є традиція — везти гостинці, коли їдеш до когось у гості. Доводиться везти росіянам горілку, а от тепер iще й цукерки», — без тіні жарту заявив Андрій Халпахчі.