Мармуровий «євроремонт»

01.08.2013

Собор Успіння Богородиці у Каневі, який є одним із п’яти українських храмів домонгольського періоду і вважається пам’яткою архітектури національного значення, має тепер новий мармуровий іконостас. У вівторок його освятив митрополит Черкаський і Канівський Софроній.

Храм було зведено у 1144 році київським князем Всеволодом Ольговичем. Протягом століть собор неодноразово руйнували і відбудовували. Наприкінці 1990–х постало питання про його відновлення, і з державного бюджету було виділено 800 тисяч гривень.

За словами Костянтина Андрієнка, провідного спеціаліста відділу культури і туризму Канівської міської ради, сучасна версія іконостасу відрізняється від зразків періоду Київської Русі  та часів козацтва, але «все зроблено професійно, красиво та відповідає канонам церковного мистецтва». Іконостас виготовили італійські майстри.

«Реконструкція собору Святого Георгія (Успіння Богородиці), в якому і встановили новий іконостас, та прилеглих до нього територій — одне із завдань з підготовки до 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка. Адже саме тут 1861 року перебувала труна з тілом Кобзаря, коли поета з Петербурга перевозили до Канева на вічний спочинок», — зазначив на відкритті глава Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб, під патронатом якого і проходила реставрація іконостасу.