«Штурм Білого дому». Вітання від «Міцного горішка»

23.07.2013
«Штурм Білого дому». Вітання від «Міцного горішка»

Безстрашний, вправний, сексуальний, люблячий батько і справжній мужчина, який у потрібну мить здатен узяти всю відповідальність на себе — головний герой нового бойовика «Штурм Білого дому» щедро наділений характеристиками, які гарантують йому мільйони захопливих поглядів по цей бік екрана. Джон Кейл (Ченнінг Татум) — солдат запасу та охоронець Капітолію. Одного разу він вирішив показати доньці найголовнішу будівлю країни зсередини, і саме в цей день Білий дім атакують. І Кейлу, за законами жанру, не залишається нічого іншого, як узяти ситуацію у свої руки, оскільки у небезпеці не лише країна, а й його рідна дитина.

До «Штурму Білого дому» режисер Роланд Еммеріх уже мав кілька успішних проектів — «День незалежності», «Післязавтра», «2012», «Анонім» — які разом зібрали у прокаті понад 3 мільярди доларів. «Очевидно, Роланд полюбляє бавитися із символізмом та видатними місцями, — іронізує продюсер Бредлі Дж. Фішер. — Якщо подивитися на лінійку знятих ним стрічок, то будь–хто помітить, що це — масштабні блокбастери, де події розгортаються у всесвітньому масштабі. Так, він двічі руйнував Білий дім. Але ця подія ніколи не була ключовою у стрічці, а лише допомагала розвивати сюжет».

«Якщо чесно, я до останнього моменту сумнівався — невже мені знову дозволять зазіхнути на Білий дім, — зізнається режисер. — Але мені важливо було розповісти історію з сильними персонажами, з незвичним стилем розповіді, комбінуючи елементи динамічного бойовика та політичного трилера».

Знімали стрічку, звісно ж, не в Білому домі, але для відтворення потрібної локації команда проекту вивчила до найменших деталей головну будівлю Сполучених Штатів. Знімальні майданчики будували 300 теслів, 45 скульпторів, 32 декоратори й 16 художників. «Ми створили Білий дім настільки реалістично, наскільки це можливо, — говорить художник–постановник фільму Кірк Петручеллі. — Враховували і вік будівлі. Білий дім — споруда старовинна, і ми хотіли це показати».

«Міцний горішок» обійшовся без образу Білого дому, але обидві картини дуже схожі. І там, і тут головний герой має проблеми у родині і змушений рятувати рідних від орди терористів, балансуючи між кулями у сексуальній майці. Та й над типажами негідників автори «Білого дому» не надто мудрували, очевидно, сага про вправного Макклейна у їхній CD–колекції посідає особливе місце. Натомість вивели на авансцену двох персонажів, які з «Горішком» точно не мають нічого спільного. Це дуже патріотично налаштована донька головного героя, яка знає у подробицях історію Білого дому, обожнює президента і у вирішальну мить, ризикуючи життям i розмахуючи прапором, рятує Капітолій від руйнування (ну люблять у Голлівуді такі патріотичні сентименти). І сам президент Сполучених Штатів чорношкірий, а тому особливі пояснення з приводу того, кого мали на увазі продюсери стрiчки, зайві. Змінивши модельні туфлі на білі кросівки, він не відставав від свого рятівника, демонструючи при цьому неабияке почуття гумору.

Окрім Ченнінга Татума, у картині також знімалися Джеймі Фокс (премії «Оскар» та «Греммі», одна з останніх робіт — «Джанго вiльний»), Меггі Джилленхол, Джексон Кларк та інші провідні актори Голлівуду.