Діти, де вас подіти?!

30.05.2013
Діти, де вас подіти?!

Найдешевшим видом дитячого відпочинку є пришкільні літні табори. (УНІАН.)

Тільки–но у школах пролунав останній дзвоник, для батьків постало питання руба: куди ж прилаштувати своє чадо?! Щоб і цікаво було дитині, і приглянута вона була, і нагодована–напоєна. А не швендяла вулицями у пошуках пригод чи набувала залежності, сидячи днями й ночами перед телевізором чи комп’ютером.
Пропозицій проведення літа–2013 — на будь–який смак. Щоправда, як правило, вони потребують немалих коштів.

Знову школа, знову клас

Вітчизняні чиновники гордо рапортують, що цього року оздоровлять близько 3 мільйонів дітей — приблизно 70 відсотків. За минулорічною статистикою, 1,9 мільйона дітей оздоровлювалися у пришкільних таборах. І за нинішнє літо, напевно, ці цифри не будуть нижчими. Але відпочинок, який базується у приміщеннях, де діти вчаться 9 місяців навчального року, навряд чи варто називати повноцінним оздоровленням.

За 16–18 днів перебування дітей у пришкільних таборах батьки в усіх регіонах платять порівняно невеликі гроші, наприклад у Києві — 108 гривень, у Донецьку — 135 –180 гривень. Як правило, три чверті вартості путівки оплачує місцевий бюджет. Для пільгових категорій перебування у пришкільних таборах узагалі безкоштовне.

Робота пришкільних денних таборів завершується до 20–х чисел червня. Хоча є ті, хто розуміє, що частина школярів перебуває у містах упродовж усього літа. Так, у Львові після того, як завершать роботу пришкільні табори, у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини у червні–серпні буде організовано три зміни профільного табору з денним перебуванням. Львівський міський дитячий еколого–натуралістичний центр у червні організовує дві зміни відпочинку для своїх вихованців та всіх охочих дітей міста. Такий табір обійдеться батькам 250 гривень за 14 днів.

Недалеко від дому

Найкращим критерієм ви­бору заміського табору для дитини є схвальні відгуки якщо не юних відпочивальників, то принаймні їхніх батьків. Дитячий табір «Каштан» Інституту електрозварювання імені Патона щиро розхвалює, наприклад, Саша Єгорова, донька телеведучої Сніжани Єгорової. Тепер 15–річна юнка з радістю згадує своє неодноразове перебування у цьому закладі неподалік Києва. Добра слава «Каштана» завжди забезпечувала розкуповування усіх путівок на літні зміни ще наприкінці зими — на початку весни. Цього року путівками у цей табір першочергово забезпечують дітей працівників Інституту електрозварювання імені Патона й інших структурних підрозділів Академії наук України. Тому охочим «зі сторони» потрапити у «Каштан» ще складніше. Вартість путівки на 21 день — майже 5 тисяч гривень. І профкоми інститутів НАНУ, до речі, часто пропонують оплачувати своїм працівникам 90 відсотків повної вартості.

За 80 км від столиці, у Переяслав–Хмельницькому районі, у таборі «Славутич», який розташований біля лісу і має власний пляж на березі Канівського водосховища, програму на 21 день пропонують за 6993 гривні; у липні — за 7770 гривень, а з 12–денними курсами англійської мови — уже за 10170 гривень. Одна з переваг цього табору — відкритий наприкінці минулого року новий спортивний комплекс із басейном і соляним гротом.

У Києві і на Черкащині, де дислокується табір, начувані про «Козацьку фортецю». Це улюблене місце відпочинку юних козачат — вихованців спеціалізованої школи і тих, хто хоче спробувати жити, майже як козаки Запорозької Січі: у палатках, скакаючи на конях і танцюючи бойового гопака. Цей літній табір практикує традиційне для українців чоловіче та жіноче виховання, тобто є хлопчачі й дівчачі загони. Вартість 11–денного перебування у «Козацькій фортеці» — 3 тисячі гривень.

Як правило, дешевші путівки у районні табори — в областях, якщо поблизу немає моря. Скажімо, на Полтавщині вартість ліжко–дня цього року — від 93 до 189 гривень. Хоча британський мовний табір у Новосанжарському районі відчутно дорожчий — коштуватиме  465–500 гривень за добу.

Дороге море

Мрії багатьох дітей про «Артек» розбивають для більшості батьків зависокі ціни на путівки у цю дитячу кримську оздоровницю. Щоб дитина там відпочила три тижні влітку, треба мати від 7 до 15,5 тисяч гривень. У не менш відому одеську «Молоду гвардію» можна потрапити лише за путівками, які повністю викуповує у табору Міністерство соціальної політики.

Бюджетні пропозиції відпочинку дітей на узбережжях Азовського і Чорного морів — від 2–2,5 тисячі гривень за 2 тижні. Але треба бути готовим до варіантів «туалет на вулиці» і не надто гарного харчування.

 

ЗА КОРДОН

Туроператори активно пропонують табори з вивченням англійської мови для дітей 8–17 років за кордоном. На Мальті тиждень можна відпочивати і вчитися приблизно за 900 євро, два тижні — за 1400–1500 євро. Верх­ньої межі цін практично не існує. Бо є дорожчі країни: Великобританія, США і термін перебування на морі може бути і місяць, і два, і три.

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • Поліські джунглі

    Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. >>

  • «Відпустка» для малят біля «мами»

    Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>