Поліські джунглі

19.06.2015
Поліські джунглі

Шацькі озера: на любов і смак товариш не всяк.

Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. Пік туристичного сезону на Світязі та інших озерах Шацького національного парку припадає, зазвичай, на липень-серпень. Цей рік теж не став винятком. І хоч початок червня видався спекотним, основна маса туристів ще не приїхала.

 

Пояснення просте — діти ще тільки пішли на канікули, а в студентів триває літня сесія. Тому для тих, хто не любить гамірного відпочинку, червень на Світязі — просто таки «оксамитовий» сезон. Вода практично незаймана, господарі баз відпочинку та приватних садиб — сама привітність і поступливість, а на місцевих ринках уже з’являються перші запашні лісові ягоди.

Шацькі озера приймають у середньому за сезон понад 100 тисяч відпочивальників. Не менше, а може й більше людей чекають і цьогоріч. Бо торік ще багато українців мріялипро Крим. Нині ж бажаючих їхати відпочивати на окупований півострів стало ще менше. Світязька вода, як і багатьох інших довколишніх озер, хай не морська, але за своїми цілющими властивостями її перевершує, що доведено наукою. Бо такого вмісту срібла більше не знайдете в жодній воді. Великої навали туристів незаймана природа національного парку витримати не може, тому добре, що сезон відпочинку тут триває лише кілька місяців. Решту ж дев’ять місяців озера очищаються і відновлюються після бурхливого літа.

Найбільшою популярністю у туристів користуються чотири традиційні зони відпочинку: урочища Гряда та Гушово, село Світязь та озеро Пісочне, де розташована більшість баз відпочинку. Значно побільшав сектор так званого зеленого туризму: приватні садиби шачан приймають до 20 тисяч відпочивальників щороку. Відпочинок у симпатичному котеджі з усіма зручностями — задоволення не з дешевих, хоча у пік сезону знайти вільне місце навіть за дорогою ціною важко. До прикладу, номер на чотири місця коштує 450 — 500 гривень, звісно, без харчування. Люкс потягне на всі 800. Дуже великий вибір котеджів для відпочинку великими компаніями на 8 — 12 людей. Будинок на таке товариство можна орендувати за 1500 гривень (торік можна було знайти і за 1100). Якщо замовляєте на чотири доби і більше — пропонують знижки.

Хто не дуже прискіпливий до комфорту і не любить великої метушні, може обрати дешевший варіант на іншому березі Світязя, скажімо, в селі Пульмо. Тут сільські господарі на комфортабельній невеличкій базі відпочинку запропонують ліжко й триразове харчування з домашньої кухні і візьмуть за це 100 грн. Як сказала мені одна з господинь такої оселі Галина Анатоліївна, торік вона брала за триразове харчування лишень по 70 гривень з людини, а цьогоріч змушені були ціни підняти: «Бо самі бачите, що з продуктами нині робиться. Та й електроенергія значно подорожчала, газ. Рахуємо, щоб працювати не на збиток. Про великі прибутки не йдеться». Відпочинок на такій базі до душі тим, хто не любить галасу, гучних дискотек, молодіжних тусовок до ранку. Поряд — сосновий ліс, гарні луги. Торік навіть молоді люди із переповненого селища Світязь втікали у Пульмо, щоб відпочити у тиші.

Якщо раніше Світязь асоціювався лише з нудним лежанням на пляжі, бо розважальна інфраструктура сільського селища мало чим могла порадувати й подивувати, то сьогодні для тих, хто любить активний відпочинок, є дуже великий вибір. Автомобільні, пішохідні, водні, велосипедні екскурсії, сафарі, фридайвінг і навіть пікніки на природі з місцевим колоритом — далеко не повний перелік того, що можуть запропонувати всiм, хто не любить на відпочинку пити пиво й лежати на пляжі.

— Минулого року ми проводили опитування на нашому сайті, хто який вид відпочинку любить. На жаль, переважна більшість віддає перевагу пиву, — розповідає Петро Зуб, працівник одного з лідерів надання послуг для активного відпочинку, туристичної компанії «Актіve Світязь». — Більшість молоді приїздить на Світязь i тупо п’є. Часом так п’є, що навіть Світязя можуть не помітити. Таке враження, що їх десь рік тримали, а потім випустили на кілька днів у Шацьку. Є таке. Приємно, що більшає активних людей. Для них ми працюємо, весь час пропонуємо щось новеньке. Ось і цього року запускаємо два новi маршрути: водний «Поліські амазонки», це подорож на байдарках по озерах Пулемецьке і Острів’янське, які з’єднані між собою, та автомобільна екстремальна екскурсія на позашляховиках «Країна моху».

— Це за тим маршрутом, де молодший син Януковича їздив на ралі?

— Ні. Син Януковича там би не проїхав. Багатьом подобаються подорожі на байдарках «Поліські джунглі» і «Шляхи Робінзонів». Для тих, хто не хоче сам гребти — пропонуємо подорож на човні «Озерний лабіринт». Молодим ще по вподоби наші велосафарі. Великі компанії замовляють пікніки з юшкою з вугра, піснями й шацьким колоритом. У кого до чого лежить душа. Прикро, що ми більше знаємо принади тієї ж Туреччини, а своєї країни геть не знаємо. Тому хочемо максимально показати красу волинської природи, її заповідні куточки.

— Звідки найбільше туристів приїздить?

— З усієї України практично. Масово їдуть кияни. Дуже багато відпочивальників із Західної України, особливо львів’ян. З далекого зарубіжжя — поляки й білоруси. Хоча в попередні роки білорусів було значно більше, а торік побоялися їхати через московську пропаганду. Навіть кілька чоловік з Ізраїлю та Арабських Еміратів було!

— Ви пробували зимовий відпочинок на Світязі організовувати. Щось вийшло?

— Пробували розворушити, але не зовсім вийшло, як хотілося. Зимою все-таки всі їдуть у Карпати. Тому конкурувати з Карпатами — даремна справа. Надія тільки на літо, бо гір ми не маємо. Але ліси, озера й річки наші — чудові. Нам би сюди кількох інвесторів, теж можна було б щось придумати.

Як не дивно, але на липень на багатьох світязьких базах відпочинку є ще вільні місця, хоча зазвичай в цей час уже все було заброньоване. І це викликає занепокоєння у їхніх власників, бо може означати, що масового напливу туристів може й не бути. Не всі українці можуть дозволити собі відпочинок навіть на Світязі.

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • «Відпустка» для малят біля «мами»

    Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>

  • Чорне море: безпечно і вигідно

    Анексія Криму та Антитерористична операція на Донбасі неабияк вплинули на цьогорічний курортний сезон на півдні України. По-перше, курорти Одещини, Миколаївщини та Херсонщини розраховують на збільшення кількості відпочивальникiв на 20—30% за рахунок туристів, які відмовляються від відпочинку в Криму з патріотичних міркувань та з огляду на безпеку. >>