«Відпустка» для малят біля «мами»

10.06.2015
«Відпустка» для малят біля «мами»

На Одещині дітям пропонують відпочинок у 55 оздоровчих закладах. (з сайта vizit.travel.)

Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні.

Збільшуються попит і пропозиція

На Одещині нараховується 55 дитячих оздоровчих таборів. 10 з них — державні,13 — комунальні, 28 — приватні, 4 належать Республіці Молдова (втім у них можуть відпочивати й українці). Ще перед початком сезону місцеві чиновники поставили амбітні плани — оздоровити в регіоні 125 тисяч дітей. Тепер констатують — прогнози змінилися у бік зростання: йдеться вже про 144 тисячі. Одна з причин — фінансова скрута. Вона змушує українські родини відмовлятися, від закордонних дитячих програм і робити вибір на користь вітчизняної сфери послуг відпочинку й оздоровлення. Тобто збільшився попит — Одещина збільшує обсяги пропозицій.

Зокрема, до середини літнього сезону лише в Одесі та Одеській області відкриється 55 стаціонарних та понад 700 відпочинкових пришкільних таборів. Від початку травня вже працює 14 стаціонарних та всі пришкільні.

У державних і комунальних підприємствах вартість перебування цьогоріч змінилася незначно. Якщо минулого року один день для дитини коштував у середньому 200 грн., то тепер — 220 грн. Загалом у сезоні-2015 ціна коливається від 170 до 300 грн.

Інша справа з приватними таборами. Путівку на липень-серпень придбати досі можна, але викласти доведеться чималу суму: від 400 до 700 грн. за добу перебування. За це обіцяють покращені умови проживання та насичене дозвілля.

Особливий статус

Загалом оздоровчі заклади Одещини розраховані на 18 тисяч дітей за зміну. Окремо статистика щодо загальновідомої «Молодої гвардії». Цей центр дитячого відпочинку за рік приймає близько 12 тисяч дітей. Там із першого червня розпочалася п’ята зміна. Щороку (і в ті часи, коли центр конкурував із Кримом) «Молода гвардія» працює на повну потужність. Одна з найпопулярніших дитячих оздоровниць — вона була завжди під зав’язку заповненою.

Нинішній рік не став винятком. За чотири весняні зміни «Молоду гвардію» встигли відвідати 2800 дітей. Потрапити до табору непросто. Туди не продають комерційних путівок. Відпочивають тут лише малозабезпечені діти, діти-сироти, а також діти, які мають особливі досягнення у навчанні, спорті та мистецтві. Путівки розподіляють в Україні через місцеві управління соціального захисту й освіти.

До речі, ще два місяці тому діти загиблих учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб та діти Героїв Небесної сотні не були включені до переліку пільгових категорій. Вони могли претендувати на безкоштовний відпочинок, фактично, на загальних підставах. Утім Мінсоцполітики внесло зміни до чинного законодавства, і перелік пільгових категорій таки розширили.

«Проект змін закону про здоров’я та відпочинок уже в Кабміні на погодженні, — каже «УМ» начальник відділу оздоровлення та відпочинку дітей Управління у справах сім’ї та молоді Одеської ОДА Оксана Дивущак. — У регіони надіслано листа щодо оздоровлення дітей-переселенців за місцеві кошти. Путівки до таборів розподіляють по змінах. Тому відчути дію нового закону діти зможуть уже цього сезону».

До бабусі, а не в табір

Мешканка Одещини 35-річна Ольга Колісніченко — багатодітна мати. Саме таким сім’ям, як її, держава має виділяти безкоштовні путівки. Ольга ними принципово не користується. Каже — простіше і безпечніше для дитини заплатити за відпочинок гроші: «Ставлення до «бюджетників» та до тих, хто путівку купив, — різне. Матеріальна база у державних оздоровницях майже нічим не відрізняється; успадковані ще з радянських часів старі ліжка та іржава вода з кранів. Харчування різниться відчутно. Ті, хто харчується за бюджетний кошт, рідко бачать солодощі, свіжі овочі та фрукти».

Неякісне харчування — одна з основних претензій, яку з року в рік висловлюють батьки та діти. При тому закиди лунають не лише в бік дрібних закладів, а й у бік авторитетних «зубрів» галузі.

На думку Василя Безденя, заступника генерального директора з виховної роботи дитячого центру «Молода гвардія», харчами перебирають лише розбалувані діти. «У нас, наприклад, 20-денне збалансоване меню, яке затверджене СЕС. П’ятиразове харчування. Я не знаю, в якому ще таборі так годують. Зараз на день держава виділяє на харчування однієї дитини 64 гривні — на 6 грн. більше, ніж торік. Це лише на продукти, не враховуючи оплату роботи працівників і електроенергії», — ділиться розрахунками пан Василь. За його словами, якою б смішно мізерною не здавалася б цифра, цих грошей вистачає, адже продукти купують за гуртовими цінами.

На переконання Ольги Колісніченко, приватна форма власності і немала ціна за путівку не дають гарантії, що дитина отримає від відпочинку користь. Після останньої поїздки до приватного мовного табору в Сергіївці у її 11-річного Богдана почалися проблеми зі шлунком. За 20-денне перебування було заплачено близько 4000 грн. Тепер Ольга каже: якщо і наважиться віддати дітей до табору, не віритиме рекламним плакатам та словам дирекції. На власні очі оглядатиме умови, в яких вони житимуть. А поки цього року дітей відвезуть до бабусі в село — дешево і надійно.

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • Поліські джунглі

    Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>

  • Чорне море: безпечно і вигідно

    Анексія Криму та Антитерористична операція на Донбасі неабияк вплинули на цьогорічний курортний сезон на півдні України. По-перше, курорти Одещини, Миколаївщини та Херсонщини розраховують на збільшення кількості відпочивальникiв на 20—30% за рахунок туристів, які відмовляються від відпочинку в Криму з патріотичних міркувань та з огляду на безпеку. >>