Море голубить і «кусається»

23.05.2013
Море голубить і «кусається»

Море, сонце — ціни захмарні. (УНІАН.)

Синоптики не помилилися: трохи не відразу після березневих аномальних снігів уже майже місяць стовпчик термометра вдень не опускається нижче +20, а часто на сонці перевищує і +30. Саме тому думки про відпочинок обсідають усе частіше й частіше. До того ж, за кілька днів закінчується навчання у школах — кудись треба на літо прилаштовувати дітвору. Хоча більшість людей на запитання про майбутній відпочинок дотепно–іронічно відповідає: «З моєю зарплатнею?! Я не втомився!»

«Усе включено» не для малоімущих

Багатьом, хто цілоріч встигає працювати на роботі, вдома доглядати–прибирати за дітьми й опікуватися другою половиною, хоч тиждень з 365 днів хочеться безтурботно поніжитися на сонці, не думаючи ні про приготування сніданків, ні про заправляння ліжка, ні про підмітання. Найбільше варіантів омріяного all inclusive пропонує Єгипет і Туреччина, куди треба летіти літаком, що закономірно здорожчує тури. Але не треба перейматися візами і платити за них по 35 євро, як у європейські країни.

Спека під +50 влітку в країні пірамід приваблює небагатьох. Тому Єгипет заманює цінами. На початку літа з Києва в Хургаду удвох у 3–зірковий готель можна їхати за 6900 гривень. Такий варіант включає в себе проживання у двомiсному номері, сніданки, обіди і вечері — шведський стіл, закуски упродовж дня у барах готелю; алкогольні й безалкогольні напої місцевого виробництва. Морозиво дітям і дорослим — платно. «Плюс» — пристойна анімація для дорослих і дітей російською мовою. Пляж — за кількасот метрів через дорогу, стрибати у Червоне море треба буде з понтону. Хоча когось може влаштувати просто басейн. Один з відгуків про відпочинок у таких умовах: «Їдьте й відпочивайте у цьому готелі, якщо ви людина не примхлива, там все вам сподобається». Або деталі з іншого відгуку: «Заселили нас спочатку в номер iз видом на дорогу: коли змовкли таксисти, почалася дисотека. В іншому номері, куди нас переселили, продовжувала заважати жива музика і звуки, що періодично долинали з мечеті».

Улітку уже років 10—15 чи не найбільшою популярністю у співвітчизників користуються турецькі береги з трохи помірнішим кліматом, ніж у Єгипті. За звичкою, українці сподіваються знайти тури, які б за гроші, як за відпочинок у Криму, гарантували більше комфорту. Найдешевші пропозиції відпочинку двох у двомiсному стандарті з перших чисел червня у 3–зіркових отелях (7 ночей), наприклад, на Егейському узбережжі західної Туреччини, у містечку Кушадаси, — 8150 гривень; із 6–го числа — уже 10050, а в серпні — 12000—12500. Якщо їхати збирається сім’я з трьох людей, то до вартості варто додавати приблизно половину зазначених сум. Тоді матимете триразове харчування без будь–яких безплатних напоїв, дорослий і дитячий басейн, море на відстані 200–400 м iз безплатними шезлонгами–парасольками.

Якщо хочете, щоб з чадами гралися аніматори, варто шукати уже чотиризіркові отелі. Економ–варіанти такого відпочинку — для сім’ї з 2 дорослих і 2 дітей–підлітків — на Середземному узбережжі у селі за 100 км від аеропорту Анталії, за кілька десятків кілометрів від Аланьї на 7 ночей з 28 травня вдалося знайти за 1700 доларів, тобто майже 13800 гривень. Якщо є бажання відпочивати у кінці червня — це задоволення буде на 500 умовних одиниць дорожче. Таку ціну пропонують турфірми, які знаходяться десь ближче до околиць Києва; ті ж, що у центрі, — у середньому на 200 доларів ще дорожче. Варто акцентувати: за такі гроші жити доведеться учотирьох в однокімнатному номері.

Європейські узбережжя

Приваблюють рекламні пропозиції відпочинку у порівняно недорогих Болгарії, Хорватії, Чорногорії. Податися на автобусі, скажімо, у Болгарію з Києва і Луцька можна за 65—75 євро, з Харкова і Донецька — за 70—80 євро. Щоправда, з Києва до най­ближчого пункту призначення — Албени навіть за розкладом «пиляти» 25 годин; а до Созополя — аж 30 годин. Жити можна у так званих апарт–готелях, номери в яких обладнані міні–кухнями, чи приватному секторі, сплачуючи від 20 євро за добу. Утiм до бюджету варто приплюсовувати по 35 євро на кожного дорослого відпочивальника за візу. Та й зовсім дешевих продуктів у курортній єврозоні не знайти. Хоча сервіс у Болгарії однозначно кращий, ніж в Україні, — відзначає Лариса, яка минулого року їздила на море у Бургас.

Одним iз найвигіднішим варіантів відпочинку на морі цього року, на переконання туроператорів, є Чорногорія. Зокрема й тому, що туди не потрібна віза. Ціни на відпочинок у цій невеличкій країні починаються від 3,5 тис. грн. на тиждень, як і в Туреччині. За найскромніший тижневий відпочинок у Греції чи Іспанії доведеться викласти від 7 тисяч гривень за людину.

Мій рідний край

Як і за кордоном, на морі й ближче до гір на рідних просторах літній відпочинок найдорожчий. І з кожним роком його ціна зростає на 10—15 відсотків. Ті, кого не лімітує прив’язка до навчального року, уже — за найвигіднішими цінами — відпочили у проміжку від закінчення травневих вихідних до початку літнього сезону. У кого буде можливість — за такими ж вигідними цінами ще візьмуть відпустку у середині вересня.

Хто хоч якось хоче зекономити влітку, на відпочинок варто збиратися найпізніше у середині червня. Тоді на Херсонщині похлюпатися у морі можна буде у скромних пансіонатах, але з триразовим харчуванням за 100 гривень за людину за добу. Санаторії Південного берега Криму традиційно дорогі: майже 500 гривень з людини за розміщення у двомiсному номері — це аж ніяк не найдорожчий варіант. Трохи дешевші Євпаторія та Феодосія.

Найприйнятнішим бюджетним місцем проживання для сімей залишається приватний сектор. У Євпаторії кімнату в червні можна знайти за 200—250 гривень за добу, а однокімнатну квартиру — за 300. Хоча оренда двокімнатного помешкання без євроремонту поблизу моря може коштувати і 500 гривень. Харчуватися можна дешево, але смачно за 25—30 гривень на людину у їдальнях чи кількох кафе, які збереглися ще з радянських часів («Білочка», «Молочне»), вдома або у чисельних сучасних кафе та ресторанах, де трапеза одного відвідувача коштує у середньо­му 80—200 гривень. Чим зайнятися ще у Євпаторії? У місті, яке багато років є дитячою оздоровницею, тричі на тиждень на приморській вулиці Дуванівській для юних відпочивальників аніматори влаштовують безкоштовні годинні розваги (щоб заманити потім батьків і дітей у свої розважальні заклади з боулінгом і атракціонами , в кіно–кафе тощо), у парку Фрунзе працює сучасний парк розваг. Як і в Туреччині, у Євпаторії годинами можна ходити біля яток з курортними сувенірами. Жити сім’ї (4 чоловіки) у 2–кімнатній квартирі і відпочивати 10 днів у Євпаторії у червні, дозволяючи собі трохи платних розваг, і більш–менш нормальне харчування, можна приблизно за 9—10 тисяч гривень.

...Їхати на море хочеться всім, але багатьох безгрошів’я не пускає.

ТРАНСПОРТ

Квитки через iнтернет

Традиційно складно на літній період взяти залізничні квитки до Сімферополя, Євпаторії й інших курортних міст і місць. Якщо ви визначилися з датою поїздки, особливо якщо вам потрібно 3–4 квитки, найкраще «виловлювати» їх на сайті «Укрзалізниці» — http://uz.gov.ua через «Онлайнрезервування та придбання квитків» (зверху справа), за 45 днів до дня відправлення. Якщо пам’ятаєте, це термін, коли починають попередньо продавати квитки. Тоді й треба, починаючи години з 6–ї ранку, моніторити потрібний напрямок кожні півгодини. Щоб замовити й оплатити квитки упродовж 30 хвилин, у вас має бути банківська картка MasterCard. Можна й просто зарезервувати. Але це збільшить вартість кожного на 17 гривень. Вартість квитків і так немала, і, як обіцяли чиновники, поступово збільшується. Наприклад, купейний квиток на поїзд до Євпаторії у другій половині червня для дорослого коштує 196—239 гривень, плацкартний — відповідно 116 і 137.

Якщо ви купили квитки на поїзд через інтернет, не забудьте роздруківку поміняти у будь–якій автоматизованій залізничній касі на квитки.

  • Там, де гори й полонини

    Нещодавно в столиці провели чергову благодійну акцію на підтримку сімей учасників антитерористичної операції на сході країни. >>

  • Нав’язливі парасольки і шатра

    Одеська СЕС благословила відпочивальників на відпочинок, повідомивши, що цього року морська вода на пляжах міста відповідає нормам. Для проведення бактеріологічного дослідження спеціалісти міського управління санепідемслужби відібрали близько 50 проб. >>

  • Поліські джунглі

    Якби Бог вділив Волині трохи довше літо та кілька толкових інвесторів, її Шацькі озера вже давно б могли стати ще одним Кримом. Та якщо гроші знайти — завдання з тих, що вирішуються, то сонячних теплих днів озерний край отримав стільки, скільки вже отримав. Тому по максимуму ловить кожну літню днину. >>

  • «Відпустка» для малят біля «мами»

    Коли сподівання на оздоровлення в Криму для людей без «вати» в голові відпали, основну ставку зробили на Одещину. Регіон цілком справедливо вважають головною альтернативою не лише для відпочинку на морі дорослих туристів, а й для дітей. За кількістю оздоровчих закладів область із центром у місті, яке нерідко називають з прикладкою-означенням «мама», займає лідируючі позиції на материковій Україні. >>

  • Табірна мова

    Пора, коли діти «йдуть у відпустку» на три місяці, для батьків додає клопоту: чим би їх зайняти, щоб не сиділи вдома за гаджетами. Рятівною соломинкою для тих, у кого є молодші школярі, стають денні табори на базі загальноосвітніх навчальних закладів. >>

  • Дітям Донбасу повертають дитинство

    Цього року близько 167 тисяч маленьких українців із зони АТО позбавлені можливості поїхати на канікули до бабусі, відпочити в санаторії поблизу міста або відвідувати пришкільний табір. Щоб для них літо було з іграми на свіжому повітрі, а не серед уламків будівель і з сумними думками про війну, докладають зусиль державні органи соціального захисту та волонтери. >>