«Бо хребет українця зламано»

«Бо хребет українця зламано»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Яких ще свят не святкують в Україні? Здається, є все — від Великодня й Миколая, Дня Перемоги й Дня шахтаря до Валентина та Хелловіна. У сліпому копіюванні іноземних «червоних дат» українці ще не взялися відзначати хіба 7 травня — День створення збройних сил Росії. Хоча, можливо, дійде й до цього. Адже чому б не заповнити масив із 1 по 9 травня ще якимсь днем із розряду «немає приводу не випити». А що в Україні схильні шанувати російське військо — це видно з популярності в народі Дня захисника Вітчизни 23 лютого.

Узимку «Україна молода» започаткувала широку суспільну дискусію щодо доцільності святкування Дня захисника Вітчизни, що походить від дати створення в 1918 році армії більшовицької Росії — тієї самої, яка знищила незалежну Українську Народну Республіку.

Відгуків на редакційну пошту прийшло кілька сотень. Однак, виявляється, читачі «УМ» та усереднене українське суспільство загалом розбігаються у висновках. Соціологічна служба Центру Разумкова 1—6 березня 2013 року провела на замовлення нашої газети дослідження, і воно показало, до якої дати святкування Дня захисника Вітчизни схиляється громада:

— 23 лютого — у День Червоної (Радянської) армії — підтримують 68,9% українців;

— день Покрови Божої матері (14 жовтня) — 8,3%;

— день пам’яті героїв Крут (29 січня) — 5,8%.

Іншій даті віддали перевагу 4,7%. Не вважають за потрібне відзначати це свято 3,8%. Майже 8,5% громадян не визначилися із відповіддю взагалі.

Результати дослідження сумніву не викликають — було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально–демографічними показниками. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Шашкою по «шматі»

Шашкою по «шматі»

У Тернополі маніфестації 9 травня були найзапеклішими, а зіткнення двох таборів, націоналістичного і міліцейського, — найжорстокішими.

Цього року подія набула особливої гостроти завдяки активній участі трьох народних депутатів від ВО «Свобода», котрі на чолі групи націоналістів спробували опиратися походу «червоних», та димовій шашці, кинутій у колону людей під червоними прапорами.

Червоний, але ненадовго

Червоний, але ненадовго

У Львові 9 травня пройшло з меншим шумом, ніж у Тернополі, але теж не без пригод. Як повідомляла «УМ», за кілька днів до Дня перемоги міська рада заборонила використання комуністичної та фашистської символіки, а також ухвалила рішення відзначати 8 травня у Львові День жалоби за загиблими під час ІІ Світової війни.

Всі статті рубрики