Казус Корнацького

14.05.2013

Міліція та СБУ Миколаївщини влаштували «теплий прийом» колишньому кандидатові у народні депутати від опозиції Аркадію Корнацькому, який повернувся в Україну із США. На Захід він був змушений утекти разом із родиною після завершення виборів у мажоритарному окрузі №132. Нагадаємо, це один з округів, де впевнено лідирував представник БЮТ, однак було ухвалено рішення про неможливість встановлення результатів та потребу перевиборів. На Батьківщині Корнацький побув дві доби — 8 травня приїхав, наступного дня вилетів назад.

У день його приїзду близько 30 представників правоохоронних органів увірвалися на підприємство «Агрофірма Корнацького» у Первомайському районі. Міліціонери «болгарками» зрізали замки, випиляли двері і вчинили обшук на складських приміщеннях, прикриваючи свої дії слідчими заходами в рамках відкритої кримінальної справи.

Сам підприємець звинувачує в спробах рейдерського захоплення його майна представників влади, зокрема «губернатора» Круглова та Генпрокурора Пшонку.

Справді, у власності Корнацького — більш як 15 тисяч га землі, сучасні свинокомплекс та сільгосптехніка, чимало нерухомості. Фактично конфлікт з охочими відібрати це майно і зробив колишнього віце–«губернатора» Миколаївської області борцем із чиновниками. Ще під час передвиборної компанії проти опозиціонера було порушено кілька кримінальних справ. Зокрема, йдеться про обвинувачення директора у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст. 197–1 («Самовільне зайняття земельної ділянки») та ч.1 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем, що заподіяло істотну шкоду інтересам держави») КК України.

«Той безмір і кошмар, який тривав там під час виборів та підрахунку голосів, продовжується і зараз, — заявив народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій. — У Аркадія Корнацького «регіонали» просто хотіли вкрасти заслужену перемогу. Але боротьба триває. Я можу впевнено сказати цій владі: Корнацький вам не по зубах, тому що за ним стоять десятки тисяч людей. Ці люди не дали вкрасти свій вибір 28 жовтня, і зараз прийдуть і в черговий раз підтримають Аркадія Корнацького».

Корнацький теж запевняє, що не здасться. Однак тиск з боку силових структур зростає. Місяць тому Києво–Святошинський райсуд засудив колишнього фінансового директора «Агрофірми Корнацьких» Людмилу Нікіткіну до трьох років ув’язнення. Більше десяти народних депутатів від опозиції зверталися до суду з клопотанням про взяття Нікіткіної на поруки, проте суддя відмовляв у зміні запобіжного заходу.

Відомо, що час, проведений за кордоном, Корнацький присвятив юридичному захисту своїх капіталів. Тепер його фірма належить американській компанії. Крім того, він перереєстрував частину активів на ТОВ «Агрофірма Корнацьких», зареєстроване у Васильківському районі Київської області, на двох своїх дочок.