НОВИНИ ПЛЮС

18.04.2013

Будинки Мурашка та Сікорського буде врятовано

Невдовзі в Києві можуть з’явитися два нові музеї–садиби — славетного авіаконструктора Сікорського та художника Мурашка. Це питання обговорювали учасники спільного засідання Київської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, бюро Національного комітету ІКОМОС, Міністерства культури та громадських організацій, сповіщає сайт prostir.museum.ua. Садиби, в яких мешкали ці видатні кияни — на Малій Житомирській (дім Мурашка) та на Ярославовому Валу (будинок, де жив Сікорський), — нині перебувають у жахливому стані. Більше того — на дім Мурашка поклали око підприємці, які хочуть загарбати будівлю в центрі Києва, посилаючись на її аварійний стан. Музеїфікація цих пам’яток — найкращий шлях до їх порятунку та збереження під патронатом держави. Проекти з перетворення споруд на Малій Житомирській та Ярославовому Валу в культурно–мистецькі центри розробили співробітники заповідника «Софія Київська».

Цю позицію підтримує Мінкульт. А головний архітектор Києва Сергій Целовальник запропонував винести це питання на розгляд архітектурно–містобудівної ради.

Найбільше команд на турнірі українознавців — із Донеччини

Змагання юних інтелектуалів «Знай українське», започатковане Івано–Франківським регіональним центром оцінювання якості освіти та Прикарпатським університетом ім. Василя Стефаника, викликало жвавий інтерес серед школярів усіх регіонів держави. Пройти тести «на українськість» зголосилося понад півтисячі команд. Лідерство за кількістю учасників, як не дивно, належить Донецькій області — 81 команда, повiдомляє власкор «УМ» Іван Крайнiй.

Перший заочний етап турніру, під час якого перевірятиметься рівень знань з української літератури та історії України, відбуватиметься в онлайн–режимі 17—19 квітня, заключний — у школах–фіналістах. Зміст завдань, як повідомив директор Центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук, відповідає програмам Зовнішнього незалежного оцінювання із вказаних предметів. Команду–переможця чекає головний приз — повнокомплектний мультимедійний клас. Інші призери отримають комп’ютерні планшети, зокрема й від знаменитих силачів братів Романа та Василя Вірастюків, котрі стали меценатами цього проекту.

Випадкова знахідка

Стародавню фреску, заховану під іншим настінним зображенням, нещодавно було знайдено фахівцями. Все б нічого, та місцем розташування фрески виявилась не яка–небудь цеглина, а стіна паризького Лувру. Як повідомляє Discovery News, під італійською фрескою «Троє озброєних чоловіків зі списами» було знайдено фрагмент малюнка, що належить до давньоримського періоду. Ця фреска входила до зібрання відомого колекціонера XIX століття Джампьєтро Кампана. Окрім колекціонування старожитностей, відомо, що Кампана переробляв деякі фрески або ж вправлявся у майстерності, створюючи власні у римській стилістиці. Після перевірки терагерцевим сканером (такий застосовують в аеропортах), під тунікою одного з воїнів знайшли старіше зображення очей, носа...

Цікаво, що такий сканер уперше застосували для дослідження та реставрації творів мистецтва. Тепер, припускають науковці, це стане великим кроком до глибшого вивчення ікон, що можуть мати під собою ще одне зображення.

Дума позбавила росіян «рідної мови»

У Росії офіційно заборонили мат у літературі та кіно. Таке рішення в першому читанні прийняла днями Держдума РФ майже одностайно, лише двоє депутатів утрималися. Відтак використання нецензурщини у літературі, кіно, теле– і радіопередачах, на масових заходах є адміністративним правопорушенням. Штраф за лайку становитиме від 2 до 40 тисяч рублів (це приблизно вiд 500 до 10 тис. гривень) залежно від статусу правопорушника (фізична чи юридична особа). А стрічка російського виробництва, у якій лунатиме нецензурна лексика, має тепер усі шанси не отримати прокатного посвідчення. Однак поки що закон на камені не висічений — у другому читанні планують розглянути випадки необхідності лайки у літературі для реалізації авторського задуму, а також ймовірність введення маркування «18+» для таких книг.