Непереозброєний аутсайдер

Непереозброєний аутсайдер

Згідно з аналітичним оглядом воєнних загроз для України, підготовленим Центром досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР), загрози втягування нашої країни у масштабний військовий конфлікт не існує. Водночас експерти зазначають, що в Україні існує ризик прикордонного конфлікту. Звіт ЦДАКР оприлюднили під час «круглого столу» «Сучасні виклики і загрози воєнного характеру для України».

Вище другого — тільки вниз

Вище другого — тільки вниз

Охоронець стверджує, що все відбулося майже беззвучно, а споруда склалася, як картковий будиночок. Надзвичайна подія сталася ледь не в центрі Сум на території центрального ринку. Мовою фахівців — відбулося руйнування будівельної конструкції каркасу на загальній площі 1760 квадратних метрів. «У цей час кілька людей заливали бетоном плити перекриття другого поверху, — розповів голов­ний архітектор Сум Володимир Биков. — На щастя, за кілька хвилин до обвалу будівельники пішли пити чай. Лише завдяки цьому обійшлося без жертв».

Файна ностальгія

Файна ностальгія

Концепція четвертої Fine Art Ukraine аж ніяк не граничить з модним напрямом контемпорарі, який став частим гостем у стінах «Мистецького арсеналу». Добра половина експозиції — роботи ностальгійні, перевірені часом. Ідеться про один iз головних проектів у рамках Fine Art Ukraine — «Матч Пойнт 88: за мить до нового життя». Це остання колекція радянської доби, зібрана на базі фондів Дирекції виставок Національної спілки художників України.

Нема квитка без часу

Нема квитка без часу

У зв’язку з невизначеністю, чи перейде Україна наприкінці березня на літній час, iз 30 березня російські залізничники призупинили продаж квитків на поїзди далекого прямування, у тому числі на причіпні та безпересадкові вагони, що прямують в Україну. Як відомо, Мінекономрозвитку підготувало проект закону України «Про порядок обчислення часу на території України», яким передбачено встановлення на всій території держави часу другого годинного поясу (природного для нашої території) без щорічного переведення годинникової стрілки. Наразі проект чекає розгляду в парламенті, а парламент, як вiдомо, не працює.

Атака вовкособак

Атака вовкособак

Селяни впевнені: якщо Мінприроди не дозволить відстріл вовкособак, невдовзі мiсцевi мешканцi самі стануть жертвами хижаків. Щодня люди знаходять на подвір’ях обгризені кістки собак та корів. «На моїх очах вовк розірвав величезну кавказьку вівчарку, — пригадує жителька села Покровка Леся Хомутянська. — Я ледве встигла заскочити в будинок. Родина шокована, адже наша хата розташована не на околиці, а в самому центрі села». Скарги мешканцiв довколишнiх сiл не діють: екологи стверджують, що хижаки проживають у заповідній зоні, тому відстріл уже чотири роки заборонено. «Я нарахував три зграї — до 26 вовкособак, — розповів «УМ» дільничний інспектор відділення парку «Білобережжя Святослава» В’ячеслав Твердовський. — Тоді як за нормами їх має бути не більше 2–3 особин».

У кожного своя зустріч із Богом…

У кожного своя зустріч із Богом…

На сороковий день від Різдва Христового Діва Марія та Йосип уперше принесли маленького Божого сина до єрусалимського храму, аби присвятити Ісуса Господові. В храмі їх зустрів сивий старець Симеон, який давно чекав на зустріч із Богом. Колись він не повірив, що Спаситель народиться на землі від звичайної жінки, тому йому було обіцяно, що він не помре, поки не побачить здійснення цього дива. Ця зустріч — Стрітення — відбулася, тепер Симеон, який, за переказами, жив уже триста років, нарешті міг одержати вічний спокій. Перед смертю він сказав пророчі слова: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, iз миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів». «Симеон говорить, що закінчився час важкого і довготривалого очікування і настав час спасіння, адже світло, яке виходило від Богодитяти, освітило і його серце світлом богопізнання, — пояснює архієпископ УПЦ КП Епіфаній. — Перед очима блаженного старця тепер відкрились усі ті блага, які приніс на землю Ісус. Він прийшов звільнити рід людський від рабства гріха і смерті». У кожного християнина, кажуть богослови, своє стрітення — своя зустріч із Богом. Це момент, коли ми усвідомлюємо, що живемо не просто для задоволення своїх потреб і забаганок. Навіть сам Христос казав, що прийшов у цей світ не для того, щоб Йому служили, а щоб послужити іншим.

Статус не страхує від смерті

Статус не страхує від смерті

У середу о 18.24 у міжнародному аеропорту «Донецьк» імені С. Прокоф’єва пасажирський літак Ан–24, що здiйснював чартерний рейс «Одеса—Донецьк», під час посадки втратив керування і розбився. Упавши між злітними смугами, літак перекинувся і розколовся навпіл, але не загорiвся. Учора на мiсцi працювала комiсiя на чолi з віце–прем’єр–міністром Олександром Вілкулом. За фактом аварії літака розпочато кримінальне провадження. «Чорних скриньок» станом на 14.00 учорашнього дня знайдено не було.

Всі статті рубрики