На шляху до 226

28.11.2012

«Сьогодні в нас поки є заяви 223 депутатів про вступ у нашу фракцію. Робота триває», — повідомив у вчорашньому інтерв’ю газеті «День» керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Він визнав, що кількість мандатів, які отримала ПР за підсумками виборів, виявилася меншою, ніж очікувалося. За словами Єфремова, «Регіони» розраховували отримати близько 226 мандатів, «але отримали менше, тому сьогодні ведеться робота з формування більшості. Багато в чому це буде залежати від мажоритарних кандидатів, які ще не визначилися».

Нагадаємо, офіційно Партія регіонів провела до парламенту 185 своїх висуванців — 72 за списком і 113 мажоритарників. Водночас резерв ПР для створення власної більшості без комуністів — півсот­ні самовисуванців.

Голова ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив, що вважає блефом заяви «регіоналів» про те, ніби вони вже назбирали достатньо депутатів для створення однопартійної більшості. «Однак я знаю, що вони багато роблять для того, щоб знову скупити собі більшість, — каже Яценюк. — По–перше, вони проводять переговори з комуністами, але комуністи їм будуть коштувати дорожче, ніж кандидати–мажоритарники, а по–друге, вони застосовують усі засоби і методи, починаючи від того, що працюють із бізнесменами, з їхніми родинами, і погрожують, і пропонують, і залякують. Вони тиснуть на всіх, на кого можна тиснути».

У коментарі журналістам Яценюк додав, що опозиція відслідковує всі спроби залякувань та підкупу, маючи списки конкретних депутатів, яких залякують, а також список людей, котрі це роблять.

Тим часом нинішній депутат від «НУНС» Давид Жванія, обраний до нової ВР як самовисуванець, і без тиску зовні заявив, що планує приєднатися до «регіональної» більшості. «Я не був висунутий від партії, але я йшов з підтримкою Партії регіонів», — визнав екс–«помаранчевий» Жванія в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.