Дивись, що «накуриш»

17.10.2012

Від завтра всі упаковки з тютюновими виробами в Україні виготовлятимуть iз фотоілюстраціями з зображеннями хвороб, викликаних курінням. Така ініціатива — одна з шести стратегій Всесвітньої організації охорони здоров’я, спрямованих на подолання епідемії тютюнопаління у світі. Тож відтепер в Україні загалом буде використано 10 різних графічних попере­джень iз відповідними до них коментарями, повідомляє прес–служба регіонального центру громадянського представництва «Життя».

Наприклад, картинку з рентгенівським знімком раку легенів будуть пояснювати слова: «Куріння може викликати повільну та болісну смерть». Зображення жіночого обличчя поряд iз черепом буде доповнено словами: «Куріння викликає старіння шкіри». Картинку з жінкою, що везе порожній дитячий візочок, доповнюватиме напис: «Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей» тощо.

Зображення наслідків хвороб, які уже впроваджені в 43 країнах світу, Україна запозичила саме в Європейського Союзу. «Дизайн сигаретної упаковки — це остання можливість рекламувати смертельний продукт. Красива пачка сигарет — це частина привабливості куріння. Відтепер в Україні пачки сигарет менш привабливі. Світовий досвід доводить, що, зменшуючи привабливість дизайну пачки, ми зменшуємо поширеність куріння, що, у свою чергу, сприяє зниженню рівня смертності від куріння. Завдяки комплексу заходів, у тому числі й введенню малюнків–попереджень, ми очікуємо, що рівень куріння зменшиться до 5–7% у наступні роки. Якщо зараз в Україні курять близько 11 млн. осіб, то йдеться про півмільйона українців, які кинуть або не почнуть курити», — зауважив Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», керівник проекту «Україна без тютюнового диму».

Загалом 2012 рік став плідним на впрова­дження антитютюнового законодавства. З 16 вересня почав діяти закон, який повністю забороняє рекламу та маркетинг сигарет. З 4 жовтня на пачках з’являються картинки–попередження. А 17 грудня в Україні вступає в силу революційний закон, згідно з яким буде повністю заборонено куріння в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів, за винятком терас на відкритому повітрі.