«Золотий Лев» — на ходулях і з бубном

04.10.2012
«Золотий Лев» — на ходулях і з бубном

Цьогорічний «Золотий Лев» присвячений 125–річчю від дня народження видатного українського режисера Леся Курбаса. У рамках фестивалю відкрили пам’ятну дошку на вулиці імені Леся Курбаса.

 

Шістнадцять театрів на будь–який смак

«Першого жовтня ми провели у Палаці Потоцьких «круглий стіл», приурочений 125–річчю з дня народження Леся Курбаса, — коментує перебіг фестивальних подій Ярослав Федоришин, засновник фестивалю «Золотий Лев»,  керівник Львівського академічного духовного театру «Воскресіння». — Львів’яни та гості міста також мали змогу споглядати гігантську інсталяцію на площі перед Львівським університетом, що також була присвячена ювілейній даті. Однією із найцікавіших подій фестивалю, за оцінками публіки, став концерт театру «Маката». Ще одна цікавинка цьогорічного «Золотого Лева» — вистава «Любовні листи до Сталіна», яку до Львова привозить Молодий театр із Києва, де, до речі, працював Лесь Курбас. Знаковим для фестивалю–2012 став і приїзд австрійського театру. Його ми також запросили невипадково, адже Лесь Курбас свого часу вчився у Відні».

Найграндіозніше в Україні театральне дійство відбувається протягом двадцяти трьох років. Учасниками цьогорічного «Золотого Лева» стали 16 театрів з різних країн світу. У ці дні на львівських сценах грають свої спектаклі колективи з Києва, Харкова, Луганська, Чернігова, Кракова та Єлени Гури, Вільнюса, Бреста, Нью–Йорка, Тбілісі, Душанбе, Парижа, Брюсселя, Праги. Загалом львів’яни та гості міста мають змогу відвідати 28 вистав.

Святкове дійство почалося на вихідних і вже встигло захопити собою місто. За словами пана Федоришина, цьогоріч глядачів на фестивалі — тисячі. Початок «Золотого Лева» збігся з іще одним фестивалем — кавовим. А тому сповнений різними атракціями Львів перетворився на казку. Традиційний парад фестивалю вивів на вулиці навіть тих городян, що збайдужіли до всіх львівських свят. Ще б пак, адже непередбачувані образи акторів здатні здивувати кого завгодно. Метелики, янголи, кораблі, клоуни, артисти на ходулях, палаючі кола, маски і костюми, не гірші, ніж у Венеції... Вуличний карнавал яскравим вихором пройшов центральними вулицями. Щоправда, через ремонтні роботи перед Оперним театром театральна хода змінила традиційний маршрут і завершилась не на проспекті Свободи, а на площі біля пам’ятника І. Франку.

Недільного вечора глядачів дивували вогняною інсталяцією на площі біля пам’ятника Іванові Франкові. Три тисячі свічок розставлено на площі, а між ними у термокостюмах — актори з факелами і валізами в руках. І відвести погляд від шоу годі. Завершується все палаючим символом Львова і неймовірними оплесками глядачів.

Обмежений бюджет. Прикро, але не катастрофічно

Однією з цьогорічних родзинок фестивалю став виступ польського колективу «Великі бубни», під час якого артисти влаштували справжнє шоу на 12 величезних бубнах діаметром 3,5 метра, які занесені до Книги рекордів Гіннесса.

За словами Ярослава Федоришина, за два перші дні фестивалю вуличні вистави відвідали тисячі людей. Проте головні вистави відбуваються на стаціонарних майданчиках. Сам театр «Воскресіння» запропонував до фестивальної афіші психологічну виставу «Сарана», прем’єра відбулася кілька місяців тому і мала величезний резонанс.

Не залишився осторонь свята і Театр Леся Курбаса, що розташовується у приміщенні, де колись був театр, на сцену якого виходив і сам Курбас. Його послідовники потішили глядачів своєю останньою прем’єрою «Лісова пісня», яка звично збирає аншлаги, а під час фестивалю охочих побачити нову версію цієї поетичної історії Лесі Українки було ще більше. «Це стаціонарна вистава, тобто не для вулиці, її поставив у нашому театрі режисер з Києва Андрій Приходько, — розповіла керівник літературної частини Театру ім. Леся Курбаса Марта Швець. — Хоча прем’єра у Львові відбулася ще минулого року, але оскільки «Золотий Лев» у театрах відбувається раз на два роки (і так само раз на два роки на вулиці. — Авт.), то «Лісова пісня» теж увійшла в репертуар цьогорічного «Лева».

Ще одна приємність «Золотого Лева» 2012 року — гості аж з Якутії. Молодий театр з Республіки Саха привіз до Львова «Леді Макбет Мценського повіту» М. Лєскова. Приїхати до Західної України разом із декораціями їм допомогла одна міжнародна компанія. Дорога обійшлася у 68 тисяч доларів... Що, до речі, навіть більше, ніж увесь бюджет фестивалю.

Щодо грошей, то тут не все так веселково. Міністерство культури України запланувало на фестиваль 100 тисяч гривень, з обласного бюджету «Золотий Лев» отримає 30 тисяч, а з міського — 348 тисяч. Через брак фінансування глядачі не зможуть побачити кілька театральних колективів — литовського, білоруського та французького — про участь яких велися перемовини не один рік. Орієнтовно на один театр треба було витратити 150 тис. грн.

«Золотий Лев–2012» завершиться 6 жовтня. У цей день театр ТАБОР (Австрія) покаже виставу «Шахова новела» Цвейга, а Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка — «Перехресні стежки» за Франком.