«Капелюшки» про запас

19.09.2012
«Капелюшки» про запас

Взимку консервовані гриби — як знахідка. (Марії ТКАЧЕНКО.)

Коли додому з лісу приносиш кілька кошиків грибів, зрозуміло, хоча б частину треба припасти на потім. Грибник зі стажем — киянка Марія Ткаченко за одним і тим самим рецептом уже понад два десятки років консервує всі гриби: білі, польські, опеньки, моховики, маслюки, рядовки. Найцікавіше, що закупорені в банки за цим рецептом гриби не стерилізують!

Спочатку гриби чистять, миють. Якщо вони завеликі — ріжуть. Потім заливають водою — чим більше, тим краще, щоб гриби вільно плавали — і ставлять на вогонь. Тільки закиплять, воду треба злити і ретельно промити гриби. Заливши гриби вдруге холодною водою, відколи закиплять, їх треба тримати на невеликому вогні ще 40 хвилин. «Гриби помітно уварюються, — каже Марія Ромуальдівна. — Білі, польські — десь у 2,5 раза, опеньки — трохи менше».

Поки гриби варяться, у чисті сухі літрові банки розкладаємо спеції: по 3 лаврові листки, 10 горошинок перцю, 3 гвоздики у кожну. Проваривши гриби 40 хвилин, їх гарячими відкидають на друшляк і швидко наповнюють ними банки на три четвертини. «Коли грибів дуже багато, то на друшляк їх відкидаю частинами: поки одну мірку закладаю в банку, щоб інші не холонули, нехай кілька хвилин ще побудуть у гарячій воді, — уточнює господиня. — А банки не наповнюю доверху, щоб не зривали». Коли гриби вже у банці (1 л), на них зверху треба насипати по десертній ложці без верху солі та цукру, влити по 2 столові ложки оцту і залити доверху чистим окропом. Швиденько закрутити і ретельно покалатати, щоб спеції рівномірно розподілилися по всьому об’єму, які треба — розчинилися.

Якщо не ризикуєте залишати без стерилізації консервовані опеньки, які ось–ось обсядуть лісові пеньки, скористайтеся порадами львівської письменниці Мирослави Замойської. Авторка роману «Гонихмарник» перебрані опеньки також спочатку кип’ятить в одній воді, яку відразу зливає, потім у другій, на помірному вогні проварює 40 хвилин. Відцідивши гриби на друшляк, зі звареної юшки готує такий маринад: до літра рідини додає по 2 столові ложки солі та цукру, 175 г оцту. Маринад доводить до кипіння і знімає з вогню. На 2 літри грибів Мирослава Замойська використовує літр маринаду. Насамкінець на дно кожної чистої літрової банки письменниця кладе по лавровому листочку, кілька горошин гіркого та духм’яного перцю, викладає опеньки і заливає їх маринадом. Стерилізує годину і закручує.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>