Мандри живописної Нормандії

Мандри живописної Нормандії

Упродовж двох місяців, починаючи з 2 вересня, у Національному художньо­му музеї України триватиме виставка шедеврів французьких художників ХІХ — початку ХХ ст. Колекція, що має назву «Нормандія у живописі», репрезентує твори Клода Моне, Теодора Жеріко, Каміля Коро та Огюста Ренуара. «Протягом багатьох років ми проводили опитування серед наших відвідувачів, і вони зазначали, що мріють побачити в стінах нашого музею виставку французьких імпресіоністів, — розповіла «УМ» Дарина Якимова, завідувач відділу зв’язків із громадськістю Національного художнього музею. — І ось нарешті завдяки спільним зусиллям нашого музею та Французького культурного центру ми маємо змогу показати киянам та гостям столиці провідних художників французького імпресіонізму. Зараз тривають переговори про те, аби виставка відбулася також у Дніпропетровську, але поки що невідомо, чи вдасться, адже серед головних умов — кліматконтроль та правильний температурний режим».

Енциклопедія поза віком

Енциклопедія поза віком

Вийшли два томи, з чотирьох запланованих, відомої дитячої енциклопедії «Britannica»: перша книжка охоплює теми «Космос. Земля. Наука. Техніка», друга — «Рослини. Тварини» (К.: Махаон–Україна). Українського читача уже важко здивувати подібними виданнями — останніми роками їх опубліковано десятки, — а проте саме цей проект є прикметним.

Шевченко і я?

Шевченко і я?

Боже мій! Скільки про того бідного Шевченка понаписувано! Я сам переглянув не менше, як півсотні книжок — романів, повістей, документальних біографій, навіть хронологій життя. А він все–одно манить таємницями! Одні його возвеличують, другі «розвінчують», треті розвінчують «розвінчувачів», а Шевченкові — хоч би що! Він і далі недосяжний.

Красуня і мистецтво

Красуня і мистецтво

Сучасне мистецтво дедалі більше відходить від статичності а–ля «картина на стіні» — воно стало рухливим, об’ємним, масовим. А головне — сучарт уже просто не може відбутися без глядача, який має бути повноцінним учасником дійства. У Києві арт мейнстрім можна не лише побачити, а й поцілувати, потрапивши у справжню казку. Починаючи з 22 серпня й упродовж двох тижнів у приміщенні столичного Національного художнього музею спатиме красива дівчина. Розбудити її можна лише поцілунком. Проте за можливість відчути себе казковим принцом доведеться платити власною свободою. Перед тим як зайти до спальні красуні, кожен відвідувач підписує документ, у якому зобов’язується взяти з дівчиною шлюб, якщо вона розплющить очі від поцілунка. Сонна краля, у свою чергу, підписала угоду із зобов’язанням вийти заміж за того, хто її «розбудить», змусивши підняти повіки.

Всі статті рубрики