Мандри живописної Нормандії

29.08.2012

Упродовж двох місяців, починаючи з 2 вересня, у Національному художньо­му музеї України триватиме виставка шедеврів французьких художників ХІХ — початку ХХ ст. Колекція, що має назву «Нормандія у живописі», репрезентує твори Клода Моне, Теодора Жеріко, Каміля Коро та Огюста Ренуара. «Протягом багатьох років ми проводили опитування серед наших відвідувачів, і вони зазначали, що мріють побачити в стінах нашого музею виставку французьких імпресіоністів, — розповіла «УМ» Дарина Якимова, завідувач відділу зв’язків із громадськістю Національного художнього музею. — І ось нарешті завдяки спільним зусиллям нашого музею та Французького культурного центру ми маємо змогу показати киянам та гостям столиці провідних художників французького імпресіонізму. Зараз тривають переговори про те, аби виставка відбулася також у Дніпропетровську, але поки що невідомо, чи вдасться, адже серед головних умов — кліматконтроль та правильний температурний режим».

У тому, що виставка користуватиметься популярністю, пані Дарина не сумнівається: «У 1970–х роках ми приймали виставку французького гобелену, то черга з охочих побачити шедеври французького мистецтва тяглася далеко за межами музею. Зараз сподіваємося на не менший ажіотаж».

У 1992 році Регіональна рада Ниж­ньої Нормандії започаткувала збір колекції живописних творів під загальною назвою «Нормандія у живописі», в яку згодом увійшло близько 120 полотен за період від 1750 до 1950 року. Кожен твір так чи інакше пов’язаний із цим чарівним регіоном Франції. Свого часу провідні митці шукали прихистку серед мальовничих яблуневих плантацій та ферм Нормандії, аби відчути єднання з природою й заховатися від суєти мегаполісів. У своїх картинах художники відображали красу місцевих ландшафтів та сцени буденного життя простого робочого люду. У наші дня колекція постійно експонується в колишньому жіночому монастирі Абатства Дам, де розташована Регіональна рада Нижньої Нормандії. Щороку виставку відвідує понад 10 тисяч людей.

До столиці України «Нормандія в живописі» приїде зі Львова, де за три місяці експозиції шедеври французького живопису побачило близько 30 тисяч поціновувачів мистецтва. За словами директора Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові Ігоря Кожана, на сьогодні це найцінніша художня виставка з усіх представлених у музеях України. Унікальність колекції полягає ще й в тому, що представлені картини в культурологічному сенсі відображають цінність Нормандії як регіону, що значно вплинув на формування художньої свідомості провідних французьких митців.

«Нормандія у живописі» вже встигла побувати у Сполучених Штатах та країнах Західної Європи. У 2009—2010 роках експозиція побувала у Національних музеях Естонії, Латвії та Білорусі, а торік була представлена на міжнародному саміті «Великої вісімки» у Довілі. У Києві виставка триватиме до 28 жовтня.