Енциклопедія поза віком

29.08.2012

Вийшли два томи, з чотирьох запланованих, відомої дитячої енциклопедії «Britannica»: перша книжка охоплює теми «Космос. Земля. Наука. Техніка», друга — «Рослини. Тварини» (К.: Махаон–Україна). Українського читача уже важко здивувати подібними виданнями — останніми роками їх опубліковано десятки, — а проте саме цей проект є прикметним.

 

Видавець рекомендує енциклопедію «для широкого кола читачів» — і це не рекламний надмір. Звичайно, першою чергою ці книжки адресовані молодшим і середнім школярам; стиль викладу орієнтований саме на цей вік Характерний зразок: «Наше Сонце — ще молода зоря, хоча їй уже декілька мільярдів років. Жити йому залишилося ще мільярди років, тому виконати домашнє завдання ти ще встигнеш». І так само відчутний шкільний алгоритм експериментаторства — ось як пояснено природу повеней: «Помісти у миску губку і повільно лий у неї воду. Спочатку вода повністю вбиратиметься губкою, а потім, поступово наповнюючи миску, її затопить».

До речі, слово «алгоритм» винесено у прикінцевий словник. Може, це мало що скаже десятирічному читачеві, але уся енциклопедія побудована саме на алгоритмі сучасної, як висловлюються філософи, кліп–свідомості. На одному розгорті — розповідь про феномен, що його зазвичай описано–пояснювано у багатьох наукових та популярних томах. Сучасний інтерактив підтримують рубрики «Хочу знати більше!» та згаданий Словник та Покажчик (далеко не всі наукові праці у нас мають такий інфраструктурний рівень). Те, як «спресовано» у кількох абзацах фундаментальні відомості, викликає захоплення. І саме через цю якість коментарів, що нагадують науково–популярні фільми Бі–Бі–Сі, усю енциклопедію варто зарахувати до категорії сімейного читання.

Бо дорослі будуть шоковані не менше за дітлахів. Наприклад, такою інформацією: «В чілійській пустелі Атакама є місця, де вже понад 400 років не випадало краплини опадів». Або про те, що в Уганді (Африка) є місце, де 251 раз на рік гримить гроза. Чи й це: «Рельєф океанського дна вивчений менше, ніж рельєф Місяця».

Але, ясна річ, книжка прагне шокувати насамперед малечу. Шокувати, аби спонукати до власних пошуків. Проглядаючи ці енциклопедії, часом здається, що маєш до діла з конспектом майбутніх науково–фантастичних творів (які, можливо, напишуть ці нинішні діти–читачі). Як вам, наприклад, такі «завдання додому» для майбутніх Реїв Бредбері чи Стівенів Кінґів: «Сліди астронавтів можуть зберігатися на Місяці упродовж мільйонів років, бо там немає ні вітру, ні води, які могли б їх розмити або знести», або «Африканська літосферна плита рухається на північ і через 10–15 мільйонів років, безумовно, зімкнеться з євразійською. Прикро, але вирок винесено: Середземне море зникне».

Енциклопедія «Britannica» відрізняється від інших не тим, що подає назагал відому інформацію (побутовий газ — без запаху, пахнуть домішки для сигналізації витікання; алмази — це не лише прикраси: 75% світового видобутку припадає на точильні потреби). Цей проект спонукає дитину на роздуми, співмірні її життю: наприклад, про те, що до 90% тропічних лісів (що їх звуть легенями планети) буде винищено до 2020 р. Або про те, що «у 2006 р. до Плутона запущено космічний зонд НАСА «Нові горизонти», але зонд долетить до нього не раніше 2015 р.».

Зрештою, для українського читача ці книжки будуть цікавим відкриттям не знаних зі школи речей: приміром, про індійського вченого Аріабхату, який за тисячу років до Коперніка довів факт обертання Землі навколо Сонця. Або й про іншого, вже сучасного індійського астронома, лавреата Нобелівської премії (1983). Додамо до цього й не властиву для української літератури постійну алюзію на світову класику — наприклад, розповідаючи про водяні лілії, зарубіжні автори згадують живописця Клода Моне, який їх використовував у своїх творах.

І останнє: світлини з кращих фото–агенцій світу, що супроводжують тексти, — самодостатні.

 

ЛІДЕРИ ЛІТА: «ДИТЯЧЕ СВЯТО»

Далі публікуємо результати літньої експертної сесії Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року’2012», яка оцінила піврічний видавничий репертуар і назвала книжки — Лідери літа. Оскільки остаточні місця визначаться по оцінюванні усього річного асортименту в грудні, нині подаємо по сім найцікавіших книжок у кожній підномінації за абеткою.

Твори для дошкільнят і молодших школярів

Ганс Крістіан АНДЕРСЕН. Гидке каченя; Дикі лебеді; Русалонька; Стійкий олов’яний солдатик; Шарль ПЕРРО. Кіт у чоботях. Сер. «Герої казкової країни». – К.: Махаон-Україна, 48+44+34+40+48 с.(п)

Леся ВОРОНИНА. Слон на ім’я Ґудзик. Сер. «Книги для малят». – Л.: Видавництво Старого Лева, 36 с.(п)

Вільгельм ГАУФ. Карлик Ніс. – Л.: Видавництво Старого Лева, 72 с.(п)

Сашко ДЕРМАНСЬКИЙ. Бабуся оголошує війну. – Вінниця: Теза, 154 с.(п)

Редьярд КІПЛІНГ. Такі самі оповідки. – К.: Темпора, 272 с.(п)

Ґурам ПЕТРІАШВІЛІ. Казки дідуся Ґурама. Сер. «Книги для малят». – Л.: Видавництво Старого Лева, 64 с.(п)

У 77 державі. Казки верховинців. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 104 с.(п)

Твори для середніх і старших школярів

Чарльз ДІККЕНС. Різдвяна історія. – Л.: Видавництво Старого Лева, 160 с.(п)

Олександр ЕСАУЛОВ. Чорні археологи. Справа №2. – Вінниця: Теза, 132 с.(п)

Василь КОРОЛІВ-СТАРИЙ. Чмелик. – Л.: Світ дитини, 230 с.(п)

Марина ПАВЛЕНКО. Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту. – Вінниця: Теза, 276 с.(п)

Володимир РУТКІВСЬКИЙ. Бухтик з тихого затону. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 240 с.(п)

Ернест СЕТОН-ТОМПСОН. Маленькі дикуни. – К.: Темпора, 446 с.(п)

Альфред ШКЛЯРЕВСЬКИЙ. Томек на стежці війни. – Л.: Астролябія, 352 с.(п)

Розвиваюча та пізнавальна література

Britannika Том 2: Рослини. Тварини. – К.: Махаон-Україна, 256 с.(п)

Енциклопедія винаходів і відкриттів. – К.: Махаон-Україна, 496 с.(п)

Енциклопедія сенсацій. – К.: Махаон-Україна, 192 с.(п)

Жива планета. Сучасна ілюстрована енциклопедія. Сер. «Атласи та енциклопедії». – К.: Країна мрій, 512 с.(п)

Донна Дейл КАРНЕГІ. Як здобувати друзів і впливати на людей. Посібник для дівчат. – К.: Країна мрій, 192 с.(о)

Книга мого роду. – Л.: Видавництво Старого Лева, 72 с.(п)

Н.ЛАВСЬКА. Іспанська мова для малюків від 2 до 5 років; О.ПАНЧЕНКО. Французька мова для малюків від 2 до 5 років; М.ПОГОРІЛА. Німецька мова для малюків від 2 до 5 років. Сер. «Маленький геній». – К.: Країна мрій, 96+96+96 с.(п)