Поезія — соратниця Феміди

02.08.2012

Якщо з фізиками лірики інколи конфліктують, то з правниками — йдуть пліч­о­пліч. Принаймні в Інституті правової політики, який очолює екс­міністр юстиції, відомий книголюб Микола Оніщук, поетів глибоко шанують і називають своїми соратниками. Саме Микола Васильович став ініціатором заснування літературної й суспільно­політичної премії, яка так і називається: «Поезія — соратниця Феміди».

Першим лауреатом цієї відзнаки став відомий український поет, автор п’ятдесяти поетичних збірок Юрій Кириченко. У його «скарбничці» вже є 15 всеукраїнських та міжнародних літературних премій, у тому числі й таких поважних, як імені Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Назима Хікмета, Григорія Вієру, Шота Руставелі, а також всеукраїнська літературна премія «Золота шпага сатири з тризубом та алмазами з копалень царя Соломона» та Незалежна премія високої духовності імені Ніно Бурджанадзе. А Конгрес літераторів України та Фундація Лариси Скорик iз нагоди виходу у світ п’ятдесятої книги поета вшанували Кириченка нагородою ім. Бориса Антоненка­Давидовича «За довершеність слова».

Юрій Кириченко народився у 1954 році в селі Копані Васильківського району Дніпропетровської області в родині вчителя української мови та літератури. Закінчив Дніпропетровський державний університет. Працював у пресі та на телебаченні, завідував Кабінетом молодого автора Дніпропетровської письменницької організації, керував обласним літературним об’єднанням ім. Павла Кононенка. Президент літературного фонду ім. Павла Полуботка, генерал­лейтенант Української служби порятунку. Премія літературної та суспільно­політичної свідомості «Поезія — соратниця Феміди» для письменника знакова. Отримуючи її з рук президента Інституту правової політики Миколи Оніщука, Кириченко зазначив: «Поезія — соратниця богині Справедливості. І — не відсьогодні... Так було завжди. Адже в Книзі Книг мовлено: «Спочатку було Слово. І Слово було від Бога. І Слово було Бог...». Нашим завданням нині є внутрішня потреба повернути йому первісне, божественне начало».

Микола Оніщук, зі свого боку, побажав Юрію Івановичу нових творчих здобутків у літературі й міцної дружби з Фемідою.

Ганна СТЕПНЯК­ЛОЗИНСЬКА