П’ятнадцять кілограмів «Біблії Далі»

05.07.2012

Прем’єра українського фоліанта обсягом 900 сторінок запланована на осінь. Щоправда всім зацікавленим потрібно брати це питання на олівець уже зараз, адже наклад новинки — всього півтисячі екземплярів. Кожен примірник матиме свій унікальний номер, підтверджений сертифікатом. Обкладинка — з натуральної шкіри, прикрашена відлитим із золота підписом Далі, інкрустованим діамантом й іншим дорогоцінним камінням. Том вагою 15 кг упакований у спеціальну скриньку з дерева та шкіри. Історія «Біблії Далі» нараховує майже півстоліття, поштовхом до цього проекту стала ідея італійського колекціонера Джузеппе Альбаретто проілюструвати Святе Письмо роботами сюрреаліста. Далі ця пропозиція сподобалася і невдовзі він представив 105 графічних творів.

Оригінальне видання «Біблії Далі» випустило у 1967 році видавництво Rizzoli, спеціальний примірник (у білій шкірі і золоті) отримав Папа Римський.

У 1990 році оновлену версію «Біблії Далі» випустило німецьке видавництво Weltbild. Минулого року видавництво Ikar, що входить у концерн Bertelsmann, видало чеську та словацьку версії. На сьогодні вартість італійського видання «Біблії» сягає на аукціонах позначки в 75 тисяч доларів. Чеське видання коштувало близько 4200 доларів.

В Україні проект також здійснює міжнародний медіа–концерн Bertelsmann. Ексклюзивними правами на видання російськомовного варіанта «Біблії» з ілюстраціями Далі володіє український підрозділ медіа–концерну — компанія «Книжный клуб «Клуб семейного досуга».

Презентація української «Біблії Далі» відбудеться у рамках масштабного виставкового проекту: в Україні вперше буде представлено коштовні видання з приватних зібрань знаних вітчизняних колекціонерів. Близько 30 букіністичних шедеврів різних часів на початку жовтня експонуватимуть у приміщенні Музею «Духовні скарби України».