Найкорисніші — сушені й заморожені

04.07.2012

Чорниця багата пектинами, що допомагає виводити з організму все шкідливе, а завдяки так званим дубильним речовинам вона ефективно долає розлади шлунка, допомагає в лікуванні гепатиту і гастриту з пониженою кислотністю, каже медик за освітою і добра господиня Тетяна Ксензук. А ще чорниця — чудовий засіб дезінфекції організму, бо містить таніни, ефірні олії і кислоти, які запобігають розмноженню в організмі бактерій і грибків. Але найкорисніша вона для очей, її екстракт використовують у медицині для лікування сітківки ока, кон’юнктивітів. А ще весь набір корисних елементів чорниці — залізо, мідь, сірка, фосфор, марганець, калій, хром, селен, цинк, каротин (вітамін А), вітаміни групи В, вітамін С і РР, пектини, дубильні речовини і ефірні масла — поліпшують пам’ять, сприяють роботі серця, нормалізують гормональний баланс, особливо у жінок. Пані Тетяна радить у період чорничного сезону щодня з’їдати по склянці свіжих ягід.

І взимку найкорисніші чорниці, які максимально зберігають свої корисні елементи. Тетяна Ксензук iз Житомира робить своїй родині такі припаси.

Чорниці сушені. Немиті ягоди перебирає і розкладає на деко з лудженою сіткою. Сушить у духовці при відкритих дверцятах спочатку при температурі 40 градусів, потім — при 50—60 градусах. Можна сушити ягоди і на відкритому повітрі, прикривши марлею, або в спеціальних сушарках. Сушені чорниці треба зберiгати у лляних мішечках у сухому місці.

Чорниця, перетерта з цукром. Подрібнити свіжу ягоду з цукром у співвідношенні 1х1. Розлити суміш у сухі стерильні банки, герметично закрити і зберігати в холодильнику.

Чорниця ціла. Пересипати цілу помиту і попередньо обсушену ягоду цукром (1,2 кг цукру на 1 кг чорниць) і зберігати в скляних банках герметично закритими в холодному місці. Ще чорниці можна просто заморозити.

Тетяна ВИШКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>