Четвертий «бузок»

11.05.2012
Четвертий «бузок»

Учора відкрився вже четвертий Міжнародний фестиваль «короткого метра» «Харківський бузок». Як і раніше, головні події форуму будуть сповнені французьким шармом. Цього разу музі і незмінній учасниці заходу Мілен Демонжо, замість П’єра Рішара та Жана–П

Учора відкрився вже четвертий Міжнародний фестиваль «короткого метра» «Харківський бузок». Як і раніше, головні події форуму будуть сповнені французьким шармом. Цього разу музі і незмінній учасниці заходу Мілен Демонжо, замість П’єра Рішара та Жана–Поля Бельмондо, які приїздили на фестиваль у попередні роки, склав компанію супер–зірка кінематографа 1970 — 80 років 76–річний Ален Делон.

Гості прилетіли з Києва до Харкова чартерним рейсом. В аеропорту їх зустріли перший заступник голови облдержадміністрації Валентин Дулуб та співголова оргкомітету фестивалю Вікторія Маренич. У поїздці до України пана Делона супроводжує «Міс–Франція 2012» Дельфін Веспізе. Впізнати в аеропорту красуню можна було не лише за модельною зовнішністю, а й за типовою стрічкою переможиці конкурсу. Затрималися перед телекамерами зірки недовго: Мілен Демонжо викурила сигарету, а її колега за цей час устиг перекинутися словом iз чиновниками та водієм «Мерседеса», який потім відвіз гостей до готелю «Аврора». Як повідомили в оргкомітеті, саме тут і проживатимуть, і харчуватимуться VIP–гості форуму, хоча у їхній особистій програмі заплановано похід ще й до ресторану національної кухні. Меню обіду вже схвалили: харків’яни пригощатимуть варениками, салом, домашньою ковбасою та горілкою. На жаль, Алену Делону не вдасться зустрітися з російською актрисою Наталією Білохвостиковою, з якою він знімався у культовій стрічці «Тегеран–43», — вона не приїде на форум через несподівану зміну в особистому гастрольному графіку.

Днем раніше до Харкова зі США прилетів актор, сценарист та режисер Родіон Нахапетов разом зі своєю другою дружиною Наталією Шляпнікофф. Вони навіть устигли взяти участь у святкуванні Дня Перемоги. Харківський розмах, очевидно, нагадав Нахапетову радянське минуле. «Мене надзвичайно вразив парад і особливо розміри майдану Свободи, — сказав пан Нахапетов. — Тут усе відбувалося чітко, злагоджено, в єдиному пориві. Тут панує проникливий дух, який залишає по собі незабутнє враження».

У фойє Палацу студентів Національного юридичного університету перед відкриттям фестивалю Мілен Деможо презентувала арт–проект «Образи». Це симбіоз різних видів та напрямків мистецтва, основу якого склали світлини актриси, виконані її першим чоловіком–фотографом, та виставка робіт харківських лялькарів. Під час відкриття форуму також був продемонстрований французький короткометражний фільм «Maman», головну роль у якому виконала Мілен Демонжо, яка наразі дуже активно знімається.

У перший день фестивалю пройшов також показ шести конкурсних робіт, знятих режисерами з України, Литви та Росії. Як повідомив член селекційної комісії Костянтин Кеворкян, на участь у фестивалі цього року було надіслано 128 картин, проте лише 20 із них пройшли суворий «кастинг». Відбіркове сито погустішало. «Наше завдання — відсівати найслабкіші роботи, а не вибирати сильніші, — пояснив пан Кеворкян. — Радує те, що в цілому рівень фестивалю стає все вищим». Цього року в конкурсі візьмуть участь молоді режисери з семи країн — України, Росії, Польщі, Литви, Азербайджану, Франції та Німеччини.