Свято в ополонці

20.01.2012
Свято в ополонці

Кияни «хрещалися» в ріці Дніпро. (Фото Рейтер.)

У столичному Гідропарку було людно вже зранку. Люди приходили на пляж у такій кількості, що можна було подумати, ніби знову настало літо. Було багато священиків і забагато міліції.

Ще на виході з метро киян чекав панотець, який розливав святу воду та роздавав благословення. Далі, дорогою на Венеціанський місток, бачимо карету швидкої допомоги. На запитання «УМ» як справи, медики стримано відповідають: «Поки все нормально». Їхню напругу можна зрозуміти: навколо юрба людей, які планують пірнути в крижану воду. Бо не всі з них підготовлені до цього, а дехто, навпаки, вже «перепідготувався», тобто підігрівся спиртним. Та, на щастя, обрядове купання проходило без ексцесів. Як розповів нам черговий еменесник, «ні торік, ні в цьому році не було зафіксовано надзвичайних випадків. Можливо, тому що свято, або тому, що багато людей і всі на виду. Максимально неприємне пам’ятаю з минулого року — це те, що в декого з новачків паморочилася голова після купання».

Підходимо до пляжу і бачимо, що кількість людей зростає. Ще б пак, скоро буде освячення Дніпра, а знаючі люди чекають на патріотів, що розтягнуть прапор України у воді. Помічаємо сімейні пари з маленькими дітьми. Одна з них якраз iде назад, вже скупавшись. Запитуємо на бігу: «Ну як?» і так само на бігу отримуємо відповідь: «Нормально, але холодно». Чоловік та дружина поспішають занести дитину в машину. П’ятирічна Даринка, закутана в ковдру, усміхається всім навколо — видно, купіль їй сподобалася.

Чим більше проходило часу, тим холодніше ставало на вулиці. Та люди лізли в воду з таким завзяттям, наче температура була не мінус десять, а плюс двадцять. Звичайно, завзяття більшості вистачало лише один раз пірнути — і бігом назад до ковдри обтиратися. Кожному, хто скупався, одразу пропонували безкоштовно чарку горілки. Це одна з українських горілчаних компаній проводила рекламну кампанію.

Далі бачимо ряджених, що весело співають і намагаються «розтанцювати» перехожих. Це вокально–інструментальний ансамбль київського метрополітену «Червона рута», який спеціально зібрався піднімати людям настрій під час хрещенського купання у Дніпрі. Гурт стоїть поруч iз капличкою Водохреща, яку спеціально побудували близько десяти років тому в Гідропарку. В капличці є свій бювет, біля якого скупчилася черга — люди охоче набирали воду для освячення. А повз них бігав працівник зони відпочинку, який розкидав сіль усім під ноги. І це не традиція, а необхідність, бо дуже слизько. На запитання «УМ» про ситуацію навколо чоловік жваво відповів: «Та зараз iще все поки нормально, а от під вечір точно буде певна кількість «переосвячених» чоловіків, яких доведеться збирати по снігових заметах. Хоча — так і напишіть — люди ніколи в цей день у Гідропарку не хуліганять».

 

ПЕРЕВІРЕНО НА СОБІ

«УМ» морозів не боїться

Для співробітників газети «Україна молода» купатися на Водохреще у Дніпрі — вже багаторічна традиція. Ініціатором та натхненником цієї справи є відділ розповсюдження газети, в повному складі вони пірнають не тільки на Водохреще, а й у інші зимові дні. Галина Радзієвська та Людмила Криштафович на свято також роздають усім «сусідам–моржам» примірники нашого видання.

Декілька років поспіль на Водохреще купаються і журналісти Володимир Семків та Іван Леонов. «Як заходиш у воду — вона тепла, пірнаєш — уже крижана. А виходиш «на поверхню» — тебе проймає тепло і ейфорія», — каже Володимир Семків. Цьогоріч Іван Леонов вирішив долучити до хрещенської традиції і свою родину — дружину Наталю. Діти ж, каже, стояли на березі й дивилися.

А фотокореспондент Юрій Сапожніков уже багато років вважає себе справжнім «моржем». На запитання, чи не холодно йому таке робити, Юрій відповідає просто: «Ну як може бути холодно, якщо вода має чотири градуси тепла, а в повітрі до мінус двадцяти? Після того як пірнеш, навпаки, вiдчуваєш тепло і свіжiсть». Щороку Юрій чекає, коли прийде холодна осінь, щоб можна було отримати задоволення від крижаного Дніпра.

Тривалий час купається з екс–Президентом України Віктором Ющенком і редактор «УМ» Михайло Дорошенко. Не зрадив цю традицію й у цьому році. Тому бажаємо й нашим читачам не боятися і сміливо пірнати у воду на Водохреще, якщо здоров’я дозволяє.

 

ВІРНІСТЬ ТРАДИЦІЇ

Віктор Ющенко купався у Пущі–Водицi

Віктор Ющенко, як і багато років поспіль, відзначив Водохреще купанням у крижаній воді. Учора разом iз братом Петром Ющенком, друзями та соратниками вiн прийняв хрещенську купіль в одному з озер у пристоличній Пущі–Водицi. Для себе, а не для публіки. Перед купанням екс–Президента воду в озері освятили священики УПЦ Київського патріархату.

Нагадаємо, що ця козацька традиція за часи президентства Ющенка (2005—2010 рр.) стала політичною модою. Урядовці та інші високі чиновники масово йшли у крижану воду за своїм Президентом.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>