Традиційно на Різдво у Львові готують пампухи. У минулі вихідні там відбулося уже п’яте загальноміське свято, найголовнішою на якому була ця смажена в олії здоба. Цього разу виклали найбiльшу у свiтi картину. Уже традиційно обирали і найвправнішу господиню. Нею стала Оксана Солук. «Пампухи я готую за родинним рецептом, — розповідає «УМ» пані Оксана. — За ним пекли мої прабабця, бабця, мама. Загалом, коли беруся випікати пампухи, то в мене менше двохсот штук не виходить. Часу займає багато, певно годин п’ять».
«Для тіста на приготування пампухів за фірмовим рецептом родини Оксани Солук потрібно: 5 яєчних жовтків, пачка свіжих дріжджів, 2 літри молока, 0,5 води, пачка верткого маргарину, 8 жменьок цукру, пів чайної ложки солі та трохи домашнього самогону чи горілки, — ділиться таємницею господиня. — Готувати починаю з того, що тепле молоко перемішую з водою. Далі розчиняю у цій рідині дріжджі, додаю цукор, натираю на грубій тертці маргарин, ще додаю сіль, борошно та трохи алкоголю. (Алкоголь до тіста додається не просто так: пампухи вбирають зайвий жир, а спиртне перешкоджає цьому процесу). Борошна додаю стільки, скільки «вбере» тісто. Консистенція має бути — як густа сметана. Далі тісто зверху посипаю борошном та накриваю рушником. Ставлю у тепле місце. Через деякий час у тісто ще додаю трохи борошна і добре та довго вимішую його. Це дуже важливо! Тісто повинно відставати від руки та мати такий характерний звук, «чмакання». І от коли тісто вже «говорить», можна братися за випікання. Відщипуємо трошки тіста, не більше, ніж гривнева монета, в нього накладаємо начинку та розкладаємо на столі. Через кілька хвилин пампушок виросте до розмірів маленького яблука. Смаколик уже час смажити в олії».
Начиняти пампухи можна варенням (воно має бути, настільки густе, щоб його можна було ножем різати) чи шоколадною начинкою. Для приготування останньої (на 10 пампухів) слід узяти 150 грамiв домашнього масла, додати чотири столові ложки цукру, по двi — какао та води. Усе це розчинити на водяній бані і дати трохи охолонути.