Рецепт від прабабці

11.01.2012
Рецепт від прабабці

На Святі Пампуха у Львові традиційно можна було втонути у морі цієї традиційної різдвяної здоби. (Фото з сайту galinfo.com.ua.)

Традиційно на Різдво у Львові готують пампухи. У минулі вихідні там відбулося уже п’яте загальноміське свято, найголовнішою на якому була ця смажена в олії здоба. Цього разу виклали найбiльшу у свiтi картину. Уже традиційно обирали і найвправнішу господиню. Нею стала Оксана Солук. «Пампухи я готую за родинним рецептом, — розповідає «УМ» пані Оксана. — За ним пекли мої прабабця, бабця, мама. Загалом, коли беруся випікати пампухи, то в мене менше двохсот штук не виходить. Часу займає багато, певно годин п’ять».

«Для тіста на приготування пампухів за фірмовим рецептом родини Оксани Солук потрібно: 5 яєчних жовтків, пачка свіжих дріжджів, 2 літри молока, 0,5 води, пачка верткого маргарину, 8 жменьок цукру, пів чайної ложки солі та трохи домашнього самогону чи горілки, — ділиться таємницею господиня. — Готувати починаю з того, що тепле молоко перемішую з водою. Далі розчиняю у цій рідині дріжджі, додаю цукор, натираю на грубій тертці маргарин, ще додаю сіль, борошно та трохи алкоголю. (Алкоголь до тіста додається не просто так: пампухи вбирають зайвий жир, а спиртне перешкоджає цьому процесу). Борошна додаю стільки, скільки «вбере» тісто. Консистенція має бути — як густа сметана. Далі тісто зверху посипаю борошном та накриваю рушником. Ставлю у тепле місце. Через деякий час у тісто ще додаю трохи борошна і добре та довго вимішую його. Це дуже важливо! Тісто повинно відставати від руки та мати такий характерний звук, «чмакання». І от коли тісто вже «говорить», можна братися за випікання. Відщипуємо трошки тіста, не більше, ніж гривнева монета, в нього накладаємо начинку та розкладаємо на столі. Через кілька хвилин пампушок виросте до розмірів маленького яблука. Смаколик уже час смажити в олії».

Начиняти пампухи можна варенням (воно має бути, настільки густе, щоб його можна було ножем різати) чи шоколадною начинкою. Для приготування останньої (на 10 пампухів) слід узяти 150 грамiв домашнього масла, додати чотири столові ложки цукру, по двi — какао та води. Усе це розчинити на водяній бані і дати трохи охолонути.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>