Нове кіно про Шевченка

24.11.2011
Нове кіно про Шевченка

Переможець Андрiй Окара (праворуч) отримує сертифiкат. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Конкурс кіносценаріїв на фільм про Тараса Шевченка — як частину масштабного проекту, розгорнутого благодійним фондом «Велика родина» до 200–річчя поета — розпочали у вересні. Перші результати оголосили у День свободи: майданівську ностальгію, що накрила 22 листопада Київ, відчула і член журі конкурсу Оксана Забужко, яка прийшла на оголошення результатів у помаранчевому шалику.

Конкурс проводили анонімно, тобто ніхто з членів журі — а це кінокритик Володимир Войтенко, кінорежисер Андрій Дончик, кінодраматург Богдан Жолдак, письменниця Оксана Забужко і мистецтвознавець Вадим Скуратівський, які протягом двох місяців вивчали подані тритменти (сценарні заявки, обсягом 4–12 сторінок), — не знали авторів. Тому їм легко було давати характеристики, часто несхвальні, творам, яких загалом було 29. «Метафора конкурсу деякою мірою — це естетика кітчу, — відверто заявила Оксана Забужко. — Видно, що після школи автори не розгортали шевченківської студії». Менш критичним був Богдан Жолдак: «Як на мене, повністю бездарних робіт не було: кожен твір мав бодай щось оригінальне. Проте ми відразу «відбраковували» декілька абсолютно не сприйнятливих для нормального українця тритментів, це просто нечесні й провокаційні ходи. Приміром, де показано Шевченка, який залицяється до дами, граючи на балалайці і танцюючи навприсядки, або де парад карликів вшановує Кобзаря. Також надійшла робота, де весь час фігурує п’яний Тарас Григорович. До речі, вже не вперше стикаюсь iз цією неодноразово спростованою легендою про те, що Шевченко був пияком». Коментуючи хід конкурсу, журі мимоволі оголосило ще одну рису, притаманну українцям, — робити все в останній момент: заявки почали надходити наприкiнцi конкурсу. На цьому тлі приємно відзначити, що проект фонду «Велика родина» запрацював за три роки до відзначення ювілейної дати Шевченка.

Отже, перше місце здобув російський політолог, що є відомим коментатором українських подій, Андрій Окара (твір «Тарас Шевченко. Заклинання Дніпра»), друге — актор і письменник Олександр Денисенко (тритмент «Прощання з пустелею», до слова, він є автором книги про Шевченка «Сердечний рай, або Оксана»), третє — письменник Олександр Гаврош (тритмент «Історія одного доносу», приємно відзначити, що Олександр Гаврош є постійним автором «УМ»). Для підготовки до другого етапу конкурсу кожен із трьох авторів–переможців отримав від Фонду сертифікат на суму 12 тис. грн.

Андрій Окара поділився з «УМ» концепцією свого твору: «Це одночасно і містичний трилер, і поетичне кіно. Тут немає ніяких стереотипів, тут майбутнє і сучасне сплітаються воєдино. У мене Шевченко деякою мірою виступає христосоподібною фігурою — показані його муки на шляху до народження нової України. Я спробував розкрити певний онтологічний переворот і ситуацію, яка трапилася би в кінці віків. Оскільки я народився й живу в Москві, то в школі українську літературу не вивчав, тому, напевно, зміг явити новий, свіжий, погляд на персону Шевченка».

У другому турі автори повинні перетворити тритменти у повноцінні сценарії, і журі відбере кращий твір. Сценарії допрацьовуватимуть до 1 лютого, а до 7 лютого з ними ознайомиться міжнародне журі. Результати другого туру стануть відомі 21–го числа. Остаточні результати конкурсу будуть оголошені в день народження Тараса Шевченка — 9 березня.

Анастасія БЕЗПАЛЬЧА