Демографічний «калькулятор»

01.11.2011

Наприкінці наступного року на українців чекає Всеукраїнський перепис населення. «На сьогодні програма перепису ще не затверджена. Ми обговорюємо це питання», — каже заступник голови Державної служби статистики України Наталія Власенко. За її словами, завдяки перепису стане відомим соціальний зріз населення, його побутові умови, рівень освіченості. У тому числі з’ясується, скільки громадян України вважає українську рідною мовою. «Саме під час перепису населення ми отримуємо повну інформацію по кожному населеному пункту. Навіть там, де проживає 15 людей, 90 людей, чи там, де в селах узагалі не залишилося людей», — зазначає експерт.

Наталія Власенко також додала, що Держкомстат зможе оприлюднити відповідну інформацію тільки в 2013 році, оскільки перепис пройде в кінці 2012 року. Але час обробки даних планують максимально скоротити. «Якщо востаннє обробка інформації зайняла майже рік, то цього разу за допомогою передових технологій ми розраховуємо впоратися за кілька місяців», — каже фахівець.

За словами Власенко, вартість цієї процедури, в яку входить безпосередньо програма перепису, робота фахівців, не повинна перевищувати $1,5 на людину. «Багато це чи мало — не знаю, наведу як приклад вартість перепису населення в інших країнах світу. У Росії, наприклад, вона склала $4 на людину, у Казахстані — $6, у Румунії та Болгарії у середньому було витрачено $1,5, у Польщі — $3, а у США — $22», — зазначила експерт.