Морозиво для панночки Ївги

06.07.2011
Морозиво для панночки Ївги

Авторка енциклопедії для дівчаток «Панночка» і просто мама Тетяна Щербаченко. (Фото з архіву письменниці.)

Літо — пора, коли ми, батьки, щойнайтісніше зближаємося зі своїми дітьми. Або принаймні плануємо це зробити, адже наші кровинки не мусять відсиджувати потрібні години в школі чи відбігувати їх у садочку. Це пора вітамінів та здорового харчування вкупі з іншими натуральностями — сонячним промінням та «кисневими коктейлями». Отже, маємо нагоду поєднати приємне з корисним: отримати «класичне» задоволення від спільної праці й спільної трапези. Оскільки моя старша донька, 13–річна Дарка, вже у шість років уміла пекти млинці й зараз має власний «фірмовий» рецепт телятини з ромом, нині я привчаю до «смачного» спілкування молодшу доню — трирічну Їву.

Якщо ваші діти теж чомусь люблять морозиво (хоч і не їли ніколи справжнього пломбіру нашого дитинства), можна обійтися без придбання магазинного псевдомолочного виробу. Увечері викладіть із холодильника пачку вершкового масла, а грамів 700 домашнього сиру (на нього ще кажуть «творог») загорніть у марлю й покладіть під прес. Подбайте, щоб на ранок у вас також були родзинки чи барвисті свіжі ягоди, грамів 100 дуже жирних вершків, яйця, цукор, ваніль і молочний шоколад, а також — формочки для вашого «сиро–морозива».

Зранку одягніть із дитиною фартушки (будемо потихеньку привчати маля до організованої охайності). Жменю помитих родзинок (ваш малюк залюбки побовтає їх у воді власноруч) замочіть у гарячій прокип’яченій воді на півгодинки. Цю водичку потім не виливайте геть, а додавайте потрошку в родинне питво — компот, чай, воду: як стверджують лікарі, завдяки родзинкам вона наситилася дуже потрібним організму калієм. Самі ягідки (це можуть бути також полунички, вишні чи порічки, а взимку — цукати, горіхи, сушені морелі чи навіть дрібні шматочки шоколаду) перед додаванням до основної маси підсушіть на серветці.

Обережно помийте кілька яєць (якщо є можливість і потреба — то й 10—15 штук). Нам знадобляться лише варені жовтки. Відварювати їх можна окремо від білків — щоб потім із сирих білків спекти чудові повітряні печевинки, як маренго, або зробити бізе. А можна вийняти «сонечка» з круто зварених яєць, — тоді білки подрібните, наприклад, до якогось салату. Якщо ви обрали перший варіант, то звичним для вас способом відділіть біле від жовтого й обережно покладіть жовте до теплої води. Тепер їх потрiбно на вогнi чи в мікрохвильовцi дуже поволі варити хвилин зо п’ять. Коли вистигнуть — очищуємо жовтки від залишків білка й тремо на терці чи даємо малюку пом’яти їх виделкою.

Цукор (за смаком) розчиніть у вершках (хай малюк розмішує, а ви заодно поясните йому, як і чому розчиняються кристалики). М’яке масло розітріть ложкою з жовтками. Тепер будемо змішувати сир, солодкі вершки та жовте масло (не забудьте, якщо любите, додати ванілі). Якщо ви робитимете це в закритій чаші міксера пластиковою насадкою для тіста, то вершки вливайте поступово в уже добре розмішану масу сиру й масла. Якщо чаша вашого міксера відкрита, то робіть усе спершу на найменшій швидкості (щоб не заляпати кухню й ваші з малятком мармизи), причому масло розтопіть і вихолодіть. Згодом можна збивати й інтенсивніше. Якщо під рукою немає аж таких енергійних помічників — квапливо (доки масло зовсім не розтануло) вимішуйте все руками, але сир доведеться перетерти крізь сито, адже нам важливо зробити якомога більш однорідну масу, схожу на морозиво. Коли паста стала «повітряною», обережно вмішайте до неї заготовлені кольоровинки, які полюбляє ваш малюк.

Далi вистеліть дно підготовлених формочок вогкою марлею й наповніть доверху сирною масою. Це може бути звичайна харчова пластикова коробка з кришкою (якщо ви подаватимете «сиро–морозиво» в креманці) або — довгаста малоємна пластяночка з–під йогурта чи одноразовий кавовий стаканчик (але подбайте й про паличку, за яку малюк триматиме свої ласощі, її встромите згори).

Тепер, на жаль, — чекання! Два–три дні наша страва має пробути в холодильнику. Коли ви обережно виймете затверділі кавалочки з форм, вам знадобиться розплавлений шоколад. Обмазувати ним «морозиво» можна по–різному: обмокнути повністю (але на це треба багато шоколаду) або «посмугувати», як це роблю я. Набираю рідку шокомасу в паперовий згорточок, прорізаю в ньому тоненьку дірочку й воджу туди–сюди (легенько стискаючи) над складеними в ряд виробами. Щойно затвердіє — перевертаю виріб, якщо треба, й «смугую» інший бік.

...Ваша дитина любить морозиво й не шанує сир? Смачного!

До речi, за тим же методом можна зробити «солоне морозиво». Замість цукру й шоколаду — сіль та спеції: часник, кріп, петрушка, перець, карі, сушена паприка й усе інше, що ви полюбляєте (духмянощі для розкриття аромату злегка прогрівають у розтопленому маслі). Можна також додати злегка підсмажену дрібно порізану цибулю (додайте до неї під час пасерування дрібку цукру й дещицю яблучного оцту для особливого смаку), а також подрібнені зелені маслинки.

Тетяна ЩЕРБАЧЕНКО,
дитяча письменниця
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>