Неглевкий млинець

06.07.2011
Неглевкий млинець

Фірмові млинці кухаря–креп’є. (Фото надане рестораном.)

Перший креп — французький млинець — Артема Ігнатова у прямому значенні слова був глевким. Але стажування у Франції і практика зробили кухаря знаним у Києві креп’є, який розкриває читачам «УМ» секрети приготування своєї фірмової страви. А готує креп’є столичного ресторану «КРЕПдеШИН» млинці не тільки зі звичного пшеничного борошна, а й із гречаного та рисового.

Креп iз гречаного борошна з сьомгою і шпинатом. Щоб зготувати тісто, у глибоку посудину кладемо 1 яйце, 15 г солі, 1250 г гречаного борошна, 125 г — пшеничного, вливаємо 1300 мл води кімнатної температури і збиваємо все міксером, допоки не утвориться однорідна маса. Потім поступово вливаємо 1 л молока 6–процентної жирності і збиваємо. А далі змащуємо добре розігріту сковорідку олією, наливаємо на середину порцію тіста (пам’ятаючи, що креп — це дуже тонкий млинчик) і, помірно нахиляючи сковорідку, рівномірно розливаємо тісто по всій поверхні; ставимо на сильний вогонь. Коли буквально за секунди креп пропечеться — перевертаємо і відразу знімаємо.

«Гречане борошно повинно бути сухим, свіжим, без чорних вкраплень і затхлого запаху, — каже Артем Ігнатов. — А якщо ваші млинці прилипають до сковорідки, то або тісто рідке — тоді треба додати трохи борошна; або ви взяли неякісне борошно — тоді треба додати трохи манної крупи; або просто недостатньо гаряча сковорода».

Шпинат для начинки (заморожений або свіжий) потрібно тушкувати на сковорідці з олією, допоки з нього не википить 80 відсотків соку. Потім додати сіль і часник за смаком, оливкову олію, протушкувати 2 хвилини, додати трохи 30–відсоткових вершків і тушкувати ще 3–4 хвилини. На млинець, залишивши від краю 2 см, викладаємо спочатку смужку маринованої сьомги, зверху — шпинат і загортаємо ролл. Розрізаємо на 3 частини навскіс, а потім подаємо зі сметаною і лимоном.

Солодкий креп «Персик з мигдалем і корицею». Щоб зготувати рисове тісто, у ємкість вбиваємо 4 яйця, додаємо 10 г цукру, 15 г — солі, 20 г — розпушувача тіста, для клейкості 300 г пшеничного борошна і 600 г — рисового. Молоко (2,5% жирності) — 1, 5 л — вливаємо у два етапи. Усе збиваємо, додавши 50 г олії. Млинці смажимо, як завжди.

Для начинки беремо банку консервованого персика без кiсточок, нарізаємо дрібними кубиками, викладаємо на розігріту сковорідку з вершковим маслом (70 г), легко обсмажуємо, заливаємо соком із банки. За смаком можемо посипати цукром, додаємо 5 г кориці, заздалегідь обсмажені мигдальні пластівці (20 г). І на маленькому вогні тушкуємо до 10 хвилин, допоки рідина не стане в’язкою. Знімаємо з вогню, а коли прохолоне, загортаємо начинку в млинці. Перед подачею посипаємо мигдалевими пластівцями і цукровою пудрою.

Bon Appetit!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>