Зіркова хореографія

31.05.2011
Зіркова  хореографія

Балет Quatro минулого року зібрав аншлаг у Москві. (Фото з сайту livejournal.com.)

Шанувальники класичної та сучасної хореографiї мають унiкальну можливiсть протягом двох днiв — 3 і 4 червня — побачити концерт зiрок свiтового балету, який вiдбудеться у Нацiональнiй оперi України за пiдтримки Мiнiстерства культури.

У першому вiддiлi провiднi солiсти Марiїнського, Большого та Михайлiвського театрiв, а також Нацiональної опери України виконають фрагменти з шедеврiв свiтової класики, а у другому вiдбудеться українська прем’єра сучасного балету Quatro у постановцi Едварда Клюга на музику Мiлко Лазара.

Немає сумнiву, що учасники концерту, лауреати мiж­народних конкурсiв — Ми­колай Цискарiдзе — пре­м’єр Большого театру Росiї (Москва), Денис Матвiєнко — прем’єр Марiїнського (Санкт–Петербург), Леонiд Сарафанов — прем’єр Михайлiвського театру (Санкт–Петербург), солiстки Марiїнського театру — Анастасiя Матвiєнко та Олеся Новiкова, солiсти балету Нацiональної опери України (Христина Шишпор, Руслан Бенцiанов, Андрiй Писарєв та Катерина Хонякова) — продемонструють високий рiвень майстерностi i максимально розкриють свої творчi можливостi. А у цьому їм допомагатиме оркестр Нацiональної опери під керівництвом маестро Аллiна Власенка.

До речi, свiтова прем’єра одноактного балету вiдбулася з великим успiхом 19 червня 2010 року в Санкт–Петербурзi. Ідея його створення належить нашим спiввiтчизникам, провiдним солiстам Марiїнського та Михайлiвського театрiв Денисовi Матвiєнку та Леонiду Сарафанову, якi понад 10 рокiв працюють у Росiї. Саме вони запросили до спiвпрацi балетмейстера Едварда Клюга та композитора Мiлко Лазара. Цiкаво, що у цiй постановцi хореограф намагається розкрити свiт людських стосункiв поза межами конкретного сюжету. Інтонацiї рухiв чотирьох артистiв замiнюються щосекундно, створюючи складну пластичну композицiю, що нiби постiйно пульсує i захоплює рiзнобарвнiстю емоцiйних вiдтiнкiв. Балет Quatro пiдкорив глядачiв фестивалю «Золота маска» у Москвi i був висунутий на здобуття найпрестижнiшої театральної премiї Росiї «Золота маска» у чотирьох номiнацiях: «Краща вистава», «Краща хореографiя», «Краща жiноча роль» та «Краща чоловiча роль».