Локшина i Писанка

18.05.2011
Локшина i Писанка

Руслана Писанка інколи готує в телевізорі. (Фото надане телеканалом «Інтер».)

Телеведуча й акторка Руслана Писанка, яка на початку кар’єри глядачам розказувала про погоду, а тепер — про автомобілі, ще в 2009–му видала першу і поки що єдину книжку «Кулинарные соблазны от Киевской Руси». (В інтернеті навіть можна знайти вагу видання — 930 г). Певно, упродовж двох років семитисячний тираж російськомовної книжки читачі не розхапали, як гарячі пиріжки. Бо авторка на нещодавньому харківському фестивалі «Світ книги–2011» усе ще презентувала свої видрукувані кулінарні рецепти.

Головна цінність запропонованих Русланою страв — борщу, вареників, картопляників — їх національний колорит і фінансова доступність. Усі інгредієнти — абсолютно домашні, прості, без заморського доважку. Єдиним мінусом, як на сьогоднішній сидячий спосіб життя, може бути хіба що зависока калорійність багатьох запропонованих страв. Компенсувати цей недолік авторка радить зменшенням порції української смакоти. Мовляв, з’їжте невеликий шматочок — і тривалий час будете ситими. Для доказу навела рецепт бануша, який готують на Західній Україні: у киплячій сметані заварюється кукурудзяна крупа, а зверху цю майже готову страву посипають підсмаженими шкварками, пасерованими грибами і тертою бринзою. До такої невигадливої ситності авторка віднесла й рецепт запіканки зі звичайнісінької локшини. «Берете просту «радянську» вермішель, яйця, родзинки і цукор. Змішуєте їх ретельно, формуєте у вигляді тортика — і в духовку. Смакота неймовірна! — переконує зіркова господиня. — Одного разу я цю страву приготувала з локшини, яку власноруч нарізувала цілу ніч. Знайомий італієць, скуштувавши її, сказав, що це краще, ніж у нього на батьківщині».

Рецепт борщу, запропонований Русланою, доволі традиційний, але вона розкрила кілька власних секретів його приготування: «Цю страву я ніколи не переварюю. У мене борщ ніколи не кипить, а томиться на слабкому вогні у легкому «погойдуванні». Усе це заради того, аби він не переварився. Усі овочі мають хрумтіти. Колір борщу повинен бути рубіновий. Для цього до буряку під час тушкування капніть трішки лимонного соку».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>