Старт без жартів

13.04.2011
Старт без жартів

У нинішньому сезоні «дніпрянкам» буде складно відстояти золоті медалі. (Фото сайту УПБЛ.)

Новина про те, що 1 квітня нарешті почнуться змагання в багатостраждальній жіночій суперлізі, не виявилася розіграшем. Краще пізно, ніж ніколи, вирішили керівники ліги, які нарешті отримали обіцяні спонсорами кошти, і жінки таки відкрили сезон у головному вітчизняному дивізіоні.

Звання чемпіона виборюють десять команд. Цього разу до минулорічної дев’ятки учасників додався київський ТІМ–СКУФ. Команда Марини Ткаченко у двох минулих сезонах не подавала заявки на суперлігу УПБЛ, обмежуючись участю у вищій лізі під егідою Федерації баскетболу. Хоч як парадоксально, а ТІМ–СКУФ і зараз виступає у «вишці», і не проти вдруге поспіль стати переможцем цього турніру, адже впевнено лідирує. У підконтрольних ФБУ лігах паралельно грають також дніпропетровський «Дніпро» (змагається за 1 — 6–те місця у вищій лізі) і дівчата з «Франківська» (ідуть серед лідерів у першій лізі).

Турнір у суперлізі буде швидкоплинний: на сьогодні команди вже провели чотири з десяти турів першого кола, яке закінчиться 1 травня. Затим буде друге коло та — за його підсумками — боротьба за медалі найкращих клубів (цікаво, що в УПБЛ ще не знають, скільки учасників відібрати для вирішального раунду — чотири чи вісім).

Якби першість стартувала взимку, як спочатку сподівався президент УПБЛ Володимир Рижов, матчів було б удвічі більше.

Стосовно претендентів на «золото», то стартові матчі показали, що минулорічним медалісткам буде непросто утримати позиції. У сезоні–2009/10 чималий внесок у перемогу «дніпрянок» зробила лідерка збірної України Олександра Горбунова. Але тиждень тому стала мамою. Без 25–річної зірки команда Володимира Ткаченка програла перший же матч — «Донбасу». Одна поразка є і в пасиві столичного «Динамо», що є срібним призером минулої першості: підопічні Володимира Рижова–молодшого теж несподівано програли стартовий матч «Франківську».

А найпереконливіше виглядає ТІМ–СКУФ, який наразі показує стовідсотковий результат. «Мене завжди хвилює гра моєї команди, а на даному етапі я нею задоволена», — сказала тренер «скуф’янок» Марина Ткаченко після перемоги над «Козачкою». До речі, запорізький клуб зараз очолює Вікторія Большакова, котра частину минулого сезону пропрацювала з «Дніпром».

Ще одна знакова постать працює в Одесі: тамтешню «Південну Пальміру» тренує колишній гравець «БІПА–Моди» та «Одеси» Геннадій Кузнєцов. «Баскетболістки вірять у мене, а я — в них. Із жіночою командою дуже цікаво працювати», — так говорить про свої нові обов’язки відомий у минулому баскетболіст, чемпіон України. Турнірний шлях його підопічні розпочали непогано.

 

ТАБЛО

Жіноча суперліга. «Динамо» — «Козачка» — 65:54, ТІМ–СКУФ — «Козачка» — 85:68, «Франківськ» — «Політехніка» — 85:62, «Донбас» — «Південна Пальміра» — 68:82, «Луганські ластівки» — «Дніпро» — 70:81, «Донбас» — «Дніпро» — 70:56, «Луганські ластівки» — «Півд. Пальміра» — 53:77, «Динамо» — «Орлан» — 67:56.

Турнірне становище: ТІМ–СКУФ (Київ) — 8 очок (4 матчі), «Динамо–НПУ» (Київ), «Півд. Пальміра» (Одеса) — 7 (4), «Донбас» (Донецьк), «Франківськ» (Івано–Франківськ) — 5 (3), «Козачка» (Запоріжжя) — 4 (3), «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 3 (2), «Луганські ластівки», «Орлан» (Сімферополь), «Політехніка–Галичина» (Львів) — 3 (3).