Два свята на вулиці Василя Васильовича

16.02.2011

Учора було свято на вулиці голови Верховного Суду Василя Онопенка. По–перше, його зятеві — Євгену Корнійчуку — змінили запобіжний захід: тепер Генпрокуратуру задовольняє підписка про невиїзд, тож колишній заступник міністра юстиції в уряді Тимошенко має вийти з–за ґрат слідчого ізолятора. По–друге, та ж Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу проти дочки Онопенка Ірини.

Спершу — в понеділок — донька голови ВСУ Ірина повернула борг у розмірі 252,5 тис. грн. бізнесменові Валерію Ксьонзенку, повідомляє сайт ZN.ua. Грошi передали в присутності нотаріуса, причому частину суми допомогли зібрати батьки (цікаво, що середньорічний дохід Василя Онопенка, згідно з податковою декларацією, — близько 450 тис. грн.). За інформацією прес–служби ГПУ, «потерпіла сторона звернулася до Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури з проханням не притягувати Онопенко до кримінальної відповідальності, оскільки вона повністю погасила кредитну заборгованість». Відтак ГПУ закрила справу, порушену проти Ірини Онопенко.

Нагадаємо, через не відданий із 2008 року борг пан Ксьонзенко звернувся до Генпрокуратури, і вона порушила кримінальну справу. Це стало приводом для обшуку в помешканні голови ВСУ та було розцінено як тиск на Василя Онопенка, «не зручного» для нинішньої влади. Цікаво, що керівник АБ «Банк регіонального розвитку» Ксьонзенко кількома днями раніше заявляв в інтерв’ю журналістам, що насправді Онопенки винні йому не 50, а всі 300 тисяч доларів. Однак, виходить, задовольнився 50 тисячами за гривневим курсом чотирирічної давнини (решта боргу — вже на колишньому чоловікові Ірини Онопенко, Володимирі Котлярові).

Що ж до Євгена Корнійчука — чоловіка Онопенкової дочки Лади, то він, нагадаємо, проходить у кримінальній справі про надання послуг юридичною фірмою «Магістр і партнери» компанії «Нафтогаз України». Екс–заступника міністра, який нібито припустився зловживань на посаді на користь своєї юрфірми, запроторили за ґрати Подільського ІТУ ще 22 грудня — того ж дня, коли дружина народила панові Євгену дочку, а Василеві Онопенку — онучку. Надалі спроби змінити через суд запобіжний захід на підписку були марними (попередня відбулася наприкінці минулого тижня), і ось нарешті послаблення. Як повідомив адвокат Ігор Фомін, слідчий прокуратури погодився на зміну санкції у зв’язку з тим, що сторона Корнійчука завершила ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Раніше в інтерв’ю «Коммєрсанту» голова Верховного Суду припускав, що тиск на нього через порушення кримінальних справ проти членів сім’ї пов’язаний із неприязними відносинами з нинішнім першим заступником Генпрокурора Ренатом Кузьміним та заступником голови адміністрації Президента Андрієм Портновим. Тепер дехто з оглядачів припускає, що зменшення тиску пов’язане з якимись кроками Василя Васильовича назустріч владі. Тим більше, напередодні пан Онопенко зустрівся із Віктором Януковичем, а після рандеву заявив: «Президент ставить перед українським суспільством, перед правниками, перед суддями абсолютно чітке завдання. Суди повинні бути доступними, об’єктивними, справедливими, суди повинні відповідати європейським стандартам».

Нагадаємо, минулого року судова реформа вiд Януковича—Портнова суттєво звузила повноваження Верховного Суду, але висуванець БЮТ на чолi ВСУ залишався проблемою для нової влади.