Обіцянки великого екрана

06.01.2011
Обіцянки великого екрана

«Гаррі Поттер і Смертельні реліквії. Частина ІІ» — одна з найочікуваніших прем’єр 2011–го.

Переглядаючи плани наших прокатників на наступний рік, знову бачимо тенденцію, що добра частина українських прем’єр виглядатиме простроченою порівняно із світовими. Не обійдеться й без кінотрешу, який нам на голови щороку висипають великі кіностудії. Хоча, якщо мислити дефініціями Голохвастова, деякі «брильянти» у прокатних планах українських дистриб’юторів все ж знайти можна.

 

П’ять блокбастерів

Почнемо з блокбастерів — хоч це й не елітне кіно, проте фільми цієї категорії охоплюють найширшу аудиторію. Номером один у рейтингу ставимо довгоочікуване продовження «Піратів Карибського моря», що виходить на українські екрани у травні. Четвертий фільм знову прикрашає Джонні Депп, якому в пригодах тепер асистуватиме красуня Пенелопа Крус. Оскільки з кожною серією «Пірати» втрачають по дивізії прихильників, продюсер Джері Брукхаймер і режисер Роб Маршал вирішили створити фільм у 3D форматі.

Наступному блокбастеру брак уваги не загрожує, бо кожен навіть далекий від творчості Джоан Ролінг знає, що 14 липня на світові екрани виходить остання серія «поттеріани» — «Гаррі Поттер і Смертельні Реліквії». Як ми пам’ятаємо, у листопадовій прем’єрі першої частини з тривимірним зображенням не склалося, але на липень нам уже гарантують Гаррі Поттера у 3D. До слова, екранізація чергової частини іншого бестселлера — «Сутінки» Стефані Майер — запланована до виходу на листопад.

Третім номером у нашому блокбастер–рейтингу стоїть третя частина російської комедії «Кохання–зітхання» — вона вийде в прокат у березні. Герої Крістіни Орбакайте й Гоші Куценко, які, судячи з касових зборів, так полюбилися українським глядачам, тепер мінятимуться тілами зі своїми батьками. Цікаво, в четвертому — з онуками?

Четверту й п’яту сходинку ділять «Місія нездійсненна–4» (прокат у грудні) і «Форсаж–5» (прокат у квітні). Переповідати сюжет цих фільмів немає сенсу, адже єдине, що в них цінується — це голлівудські красунчики Том Круз та Він Дізель, а також карколомні пригоди й приголомшуюча швидкість.

Мультики для великих і маленьких

Тепер плавно переходимо до мультиплікації. Пальму першості наших очікувань тримають «Тачки». Другу частину режисерував Джон Лассатер («Тачки», «Історія іграшок»), тому сміливо можна запланувати один день наприкінці червня для походу в кінотеатр. Крім того, фільм обіцяє бути у 3D.

Друге місце ми упевнено віддаємо мультику «Ранго». Це анімаційна комедія про трошки недолугого, трошки кумедного, але цілеспрямованого героя. Стовідсотково, режисер Гор Вербінськи («Пірати Карибського моря») змальовував його з Джонні Деппа, який і зіграв хамелеона Ранго за допомогою комп’ютерної техніки захоплення. На екранах країни — у березні.

Комп’ютерна анімація й 3D не могли не захопити таких креативних роботяг Голлівуду, як Стівен Спілберг і Пітер Джексон, які створили комедію «Пригоди Тінтіна: загадка єдинорога». У центрі оповіді — авантюрні перипетії репортера Тінтіна. Тішимо себе надією, що наприкінці жовтня наступного року цей фільм розбавить по–осінньому сірий репертуар вітчизняних кінотеатрів.

— Четверту сходинку наших очікувань–надій ми віддаємо смурфикам, кумедним синеньким гномикам, яких кіномани пам’ятають з однойменного мультиплікаційного серіалу. У серпні очікуємо на їхній повнометражний камбек.

Як ми бачимо, анімаційні стрічки все більше «дорослішають». А от для дітей кіновиробники пропонують наступні мультики: другу частину «Панди Кунг–фу 3D», рімейк шекспірівської п’єси «Гномео і Джульєтта 3D» (від режисера «Красуні й чудовиська» Келлі Есбері), чергову порцію пригод «Вінні та його друзів», а наприкінці 2011 року — 3D комедію «Операція «Глобальне Різдво», в якій режисер «Русалоньки» Баррі Кук наділяє Санту сином і великою родиною.

Фестивальне й авторське кіно

Але ж не блокбастерами єдиними. У сегменті «кіно для душі» українські прокатники накопичили кілька прем’єр, хоча й далі це крихти з розкішного столу світового кінопрокату. Як завжди, флагманом фестивального кіно в Україні виступає «Артхаус Трафік». Уже з 27 січня розпочинаються традиційні «Вечори французького кіно», на яких нам пропонують переглянути фільм–лауреат Канна–2010 — «Завірена копія» (Certified Copy) Аббаса Кіаростамі із Жюльєт Бінош, фільм Франсуа Озона 2009 року «Сховище» (Refuge), «Моя дівчинка не хоче» (Making Plans for Lena) Крістофа Оноре з Луї Гарелем і Кьярою Мастрояні й треш–хоррор–комедію «Гума» (Rubber) Квентіна Дюп’є, учасника І Одеського кінофестивалю. Завдяки співпраці з Одеським кінофестом, точніше з його президентом Вікторією Тігіпко, «Артхаус Трафік» підсилив свої фінансові позиції й тепер пропонує важковагове авторське кіно. «На цей рік ми закуповуємо більші хіти, — каже прес–аташе компанії Саша Ковальова. — Це — «Діти в порядку» (The Kids Are All Right) Лізи Холденко з Джуліанною Мур (квітень), картина про ГУЛАГ «Шлях додому» (The Way Back) Пітера Уїра з Коліном Фареллом (у травні), «Убити Боно» (Killing Bono) Ніка Хемма (у червні), «Три» (Three) Тома Тиквера (у вересні), «7 днів, 7 ночей із Мерилін Монро» Саймоан Кертіса з Мішель Уїльямс (у грудні)».

Про естетичний розвиток українського глядача згадує і компанія B&H, яка у лютому пропонує новий фільм від оскароносних братів Коенів «Справжня мужність» (True Grit) із Метом Деймоном. У лютому компанія «Геміні» нарешті покаже — фільм «Чорний лебідь» (Black Swan) Даррена Аронофскі з Наталі Портман.

Єдиний нині заявлений документальний фільм у прокатних планах — «Африканські коти» від студії Disney про мешканців саван левів та гепардів. В іншому ж прокатники пропонують здебільшого шаблонні трилери, екшни, комедії та лавсторі.

Приємного вам перегляду фільмів у 2011 році!