Знак ОУН Путіна лякає

22.12.2010
Знак ОУН Путіна лякає

Повідомлення про обшук у Бібліотеці української літературі в Москві, пов’язаний із раніше порушеною кримінальною справою за фактом «розпалювання ненависті чи ворожнечі», вчора поширило агентство «Інтерфакс» із посиланням на джерела у правоохоронних органах. «Деякий час тому було встановлено, що серед відвідувачів бібліотеки поширюється література з елементами екстремізму, — зазначив співрозмовник агенції. — За висновками психолого–лінгвістичної експертизи, проведеної в інституті мовознавства, дані матеріали можуть бути використані як засоби пропагандистського впливу, бо мають антиросійську й антируську спрямованість». За словами співрозмовника, йдеться насамперед про розповсюдження газети «Нація і держава», яка є партійним друкованим органом Конгресу українських націоналістів.

В українському посольстві в Російській Федерації про цю подію почули від «України молодої» . «Звичайно, зараз ми перевіримо, чи відповідає повідомлення дійсності. Утім, хочу зазначити, посольство лише співпрацює зі цією культурною установою, а сама бібліотека перебуває на балансі влади столиці Росії, а тому жодного стосунку до України немає», — зазначив представник амбасади.

«УМ» таки вдалося зв’язатися із заступником директора із загальних питань Бібліотеки української літератури в Москві Віталієм Крикуненком. За його словами, напередодні російські правоохоронці дійсно мали певні претензії до діяльності закладу. Щоправда, згодом з’ясувалося, що це — непорозуміння, а тому питання мало бути знято. «Учора ми з директором Наталією Шаріною навіть підготували своєрідне спростування, адже перед тим слідчий комітет прокуратури визнав, що всі звинувачення про розповсюдження літератури екстремістського характеру — безпідставні», — розповів «УМ» Віталій Григорович.

Зокрема, каже він, російські міліціонери закидали бібліотеці розповсюдження брошури під назвою «Убей чечена». Утім цей факт не отримав підтвердження, а інших претензій не було. «Якщо говорити про газету «Нація і держава», то в нашій бібліотеці є чимало партійних й ідеологічних видань. Зокрема, той же «Комуніст». Ми вважаємо, що вибирати, що читати, має сам відвідувач. Наша ж мета — максимально передавати, які настрої панують в українському суспільстві».

Із запитанням, чи поширює «Нація і держава» екстремістські настрої, «УМ» звернулася до одного із засновників видання Степана Брацюня, нині — голови КУНу. «Обшук у бібліотеці дуже схожий на пошук зовнішнього ворога, що так любить робити російська влада. Путін, очевидно, готується до майбутніх виборів, тому йому вигідно шукати зовнішніх ворогів. Бачимо це й на прикладі останніх антиукраїнських заяв прем’єр–міністра РФ щодо Другої світової війни. Безумовно, жодних закликів до повалення режиму в будь–якій країні наше видання не робить. Попри це, ми чимало пишемо про історію визвольних змагань України й гостро критикуємо владу РФ за викривлення історії у потрібному їй руслі. Пишемо про великодержавний російський шовінізм. Гадаю, найбільше, що могло злякати владу Москви, — це знак ОУН, присутній на титульній сторінці видання», — сказав Степан Брацюнь.