На суд — толокою

На суд — толокою

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Сьогодні в Окружному адміністративному суді Києва буде гаряче — тут відбудеться чергове засідання у справі щодо визнання незаконним Указу Президента України «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті». Нагадаємо, незмінний керівник Прогресивної соціалістичної партії України товариш Наталія Вітренко оскаржує указ, яким свого часу Президент Віктор Ющенко вшанував борців за українську незалежність. Ще кілька місяців тому в обороні честі справжніх патріотів стояло лише двоє осіб — Герой України Юрій Шухевич, син Головного командира УПА Романа Шухевича, та Степан Бандера–молодший — громадянин Канади, онук провідника ОУН Степана Бандери. Тепер же, після публікацій та закликів не бути байдужим в «УМ», на захист борців за незалежність нашої Батьківщини повстала справжня армія українців. Редакційна пошта «УМ» розпухла від листів (за що своїм читачам ми щиро дякуємо!), до суду посипалися сотні заяв. Із наших сторінок про судовий процес дізналися і відомі політв’язні, упівці, правозахисники, які долучилися до оборони указу — як треті особи. «УМ» же бере на себе обов’язок повідомляти про перебіг цієї судової справи.

«Не літрами крові...»

«Не літрами крові...»

Третій Президент України Віктор Ющенко вважає принизливою заяву прем’єр–міністра РФ Володимира Путіна, нібито Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні, навіть якби Україна не входила до складу Радянського Союзу. «Таких заяв, як зробив прем’єр–міністр Росії Володимир Путін щодо союзників у Великій Вітчизняній війні, не витримала б жодна європейська нація, — сказав Ющенко в інтерв’ю «УМ» та телеканалу ТВі. — Так ділити перемогу, як вона поділена, на «більший» і «менший» внесок, визнання одного «народа–побєдітєля» — мені це нагадує один тост, який було виголошено 9 травня 1945–го року (тост Йосипа Сталіна «За російський народ!» — Авт.)».

«Половина села вимерла...»

«Половина села вимерла...»

З унікальним виданням «Голодомор 1932–1933 років в Україні за документами ГДА СБУ: Анотований довідник» першими на Донеччині познайомилися журналісти, яких запросили на презентацію Світовий конгрес українців та Громадська ініціатива Донеччини з відновлення історичної пам’яті. Книжка, яка побачила світ у видавництві «Львів–2010», вміщує документи, знайдені в архівах СБУ, в тому числі й документи таємного діловодства: інструкції Верховного Суду СРСР, витяги із протоколів засідання політбюро, службові та доповідні записки, директиви, інструкції, донесення та повідомлення секретних співробітників, архівно–кримінальні справи та звинувачувальні вироки. За словами координатора Громадської ініціативи з відновлення історичної пам’яті Донеччини Станіслава Федорчука, цінність видання в тому, що воно містить географічний та іменний покажчики, а ще — в обмеженості накладу. Як зазначив історик, видання, кошти на яке «зібрали українці з усього світу», вийшло накладом усього 1000 екземплярів і розповсюджуватиметься лише по бібліотеках та навчальних закладах області.

Знак ОУН Путіна лякає

Знак ОУН Путіна лякає

Повідомлення про обшук у Бібліотеці української літературі в Москві, пов’язаний із раніше порушеною кримінальною справою за фактом «розпалювання ненависті чи ворожнечі», вчора поширило агентство «Інтерфакс» із посиланням на джерела у правоохоронних органах. «Деякий час тому було встановлено, що серед відвідувачів бібліотеки поширюється література з елементами екстремізму, — зазначив співрозмовник агенції. — За висновками психолого–лінгвістичної експертизи, проведеної в інституті мовознавства, дані матеріали можуть бути використані як засоби пропагандистського впливу, бо мають антиросійську й антируську спрямованість». За словами співрозмовника, йдеться насамперед про розповсюдження газети «Нація і держава», яка є партійним друкованим органом Конгресу українських націоналістів.

Всі статті рубрики