Дитячий театр на кухні

15.12.2010

До потурань дитячими смаковим забаганкам кожен ставиться по–своєму. Особливо люди старшого віку нерідко закликають не йти на повідку у своїх чад, а дотримуватися принципу: захоче їсти — поїсть. Але ви бачили очі малечі, яка їла не просто млинці, а Міккі–Мауса з них?! А чули зворушливе: «Мамо, коли у тебе буде час, зробиш нам ще таких мишенят?»

Не всі дитячі забаганки потребують більше часу, аніж приготування звичайних сніданків–обідів. Переконатися у цьому можна на прикладі тих же «Міккі–Маусів». Тісто для млинців робимо найпростіше: 2 яйця, 300 г кефіру, кілька ложок цукру, трохи розпушувача і борошна стільки, щоб отримати консистенцію «густої сметани». Якщо хочете робити тісто з вершковим маслом, розтопіть 2 чайні ложки масла і підігрійте 125 мл молока, додайте 50 г пшеничного борошна, четвертину чайної ложки соди, погашеної лимонним соком, та жовток одного яйця — і збийте усе міксером. Білок збийте окремо й акуратно введіть піну у тісто. А тепер найважливіше — форма млинчиків. Потрібно вилити на сковорідку тісто: 4 більших млинці — для мордочок, та 8 менших — для вушок. А далі — «аплікації» на тарілці. Останні штрихи — змастити млинці медом (особливо актуально для виробів із масляного тіста, куди зовсім не додавали цукру) і намалювати сметаною очі й ніс. Рот і очі викладаємо половинками консервованих вишень чи інших червоних ягід. Якщо вашій дитині більше до вподоби, скажімо, машинки, ви більші млинці виливаєте на сковорідку у формі прямокутника, а потім приробляєте вниз маленькі «колеса», сметаною малюєте вікна, двері; вишні — фари. Чим не маршрутка?!

З рецептом звичайного імбирного печива можна разом із дитиною зробити фігурні «миколайчики». Кого з персонажів уподобає ваш малюк — його право: просто Людину–пряника, Діда Мороза чи Шрека. Головне — допомогти своєму чадові намалювати його чіткий (десь 18 на 14 см) шаблон на картоні та вирізати. Для тіста беремо 200 г вершкового масла, 1 склянку цукру та 2,5 склянки борошна, 2 жовтки, 20 г свіжого імбиру та 2 чайні ложки сухого, 4 столові ложки цукрового сиропу. Спочатку до утворення пінки треба збити м’яке вершкове масло з цукром, додати жовтки і влити цукровий сироп. Свіжий імбир пропустити через часникодавку, змішати з сухим із пакетика і з’єднати з масою. Потім додати борошно, замісити тісто і розкачати його завтовшки 0,5 см. Тепер можна прикладати шаблон і гострим ножем вирізати фігурки. Відразу прикрасьте людину–пряника родзинками: зробіть очі, гудзики і випікайте на деко у розігрітій до 175–180 градусів духовці 10–15 хвилин. Поки фігурки охолоджуються, збийте крем із цукрової пудри (0,5 склянки) та лимонного соку (1,5 столової ложки). Наповніть кремом маленький конусоподібний паперовий пакет, зріжте кінчик і нехай дитина довершить казковий образ: домалює ніс, рот, можливо, бороду чи одяг. Ці фігурки (8–10) можна не лише їсти самому чи пригощати інших. Вони — прекрасний сувенір, який — якщо акуратно зробити дірочку і пропустити в неї міцну нитку чи нешироку стрічку — можна подарувати дідусям–бабусям і повісити на новорічну ялинку.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>