«Батько та син». Із любов’ю

24.11.2010
«Батько та син». Із любов’ю

Українські музиканти у Франції наче потрапили в «кімнату бажань».

Уперше проект «Батько та син» був представлений київській публіці півроку тому. Тоді ідею презентувати музику з фільмів Андрія Тарковського у виконанні камерного оркестру підтримали родичі та друзі кінорежисера, а реалізувати її взялися музиканти New Era Orchestra під управлінням Тетяни Калініченко. Успіх проекту був настільки переконливим, що стало зрозуміло: без продовження не обійтися. Місцем для повторного представлення «Батька і сина» обрали Францію — країну, де Андрій Тарковський провів свої останні роки і де зараз покоїться його прах. Доповнений проект, з презентацією оркестрової програми «На кожен звук є луна на світі», з фрагментами з картин Андрія Тарковського та віршами Арсенія Тарковського, документальним фільмом та виставкою фотографій, New Era Orchestra представляв у Парижі і Фонтенбло 17—18 листопада.

«У концертному залі Корто в Парижі я і кожен із музикантів відчули, що знаходимося в «кімнаті бажань» iз фільму Тарковського «Сталкер», — ділиться враженнями Тетяна Калініченко. — Дивовижний за своєю акустикою зал, визнання французької аудиторії — все це дорогого варте». Задля такої позитивної реакції французьких меломанів самій Тетяні та її підлеглим довелося добре попрацювати. І не лише на репетиціях оркестру, а й на етапі креативного структурування програми концерту. Тетяна Калініченко каже, що з усіх фільмів Тарковського їй найбільше подобається «Андрій Рубльов», найголовнішим месиджем якого вона вважає тезу Рубльова про те, що, окрім уміння, треба мати ще й величезну любов до того, що ти робиш. І тоді все вийде. У програмі концерту — багато класики, її, як відомо, шанував сам Тарковський (твори Баха, Лейфса, Мусоргського...), звучать арії з опер Перселла, пісні Леоніда Десятникова із циклу «Русские сезоны»... Автор сюїти «Сни» — сама Тетяна Калініченко, яка зібрала в одне ціле фрагменти музики з фільмів «Соляріс», «Дзеркало», «Сталкер», «Жертвопринесення»... Свої експерименти в електронній музиці композитор Едуард Артемьєв проводив саме з цими музичними творами.

Після Франції культурно–просвітницький проект «Батько та син» збирається до Кіровограда. Там, на батьківщині поета, як розповіли організатори, навесні наступного року буде встановлено пам’ятник Арсенію Тарковському.