25 за диригентським пультом

17.11.2010
25 за диригентським пультом

(www.art–ukraine.org.ua)

У понедiлок, 15 листопада, у Нацiональній фiлармонiї розпочався Другий мiжнародний конкурс диригентiв iменi Стефана Турчака — видатного українського диригента, який чверть століття був уособленням i вершиною нацiонального диригентського мистецтва.

За словами органiзаторів, заявки для участі в конкурсі надійшли від 51 молодого диригента з 10 країн, а змагатимуться в диригентській майстерності 25 осіб. Це представники Бiлорусi, Грузiї, Китаю, Росiї, Узбекистану, України, Чехiї та Фiнляндiї. Журi очолює академiк Академiї мистецтв України, народний артист України Євген Станкович.

Конкурс проходить у три тури, і на останньому етапі за звання трьох лауреатів (премії становлять 10 000 доларів, 5 000 і 3 000 відповідно) і двох дипломантів змагатимуться 5 музикантів. У першому турi обов’язковим твором для виконання є увертюра «Егмонт» Людвiга ван Бетховена, а в третьому — балетна сюїта Євгена Станковича, написана спецiально для цього конкурсу. Вхід на всі конкурсні прослуховування вільний, отже, і фахівці, і студенти, і звичайні любителі класичної музики зможуть оцінити рівень диригентів iз різних країн і порівняти творчі школи та індивідуальні манери.

У концертi–вiдкриттi симфонiчний оркестр Нацiональної фiлармонiї України пiд орудою Миколи Дядюри виконав найулюбленiшу Стефаном Турчаком симфонiю Петра Чайковського №4 соль мiнор. Шкода, що на концертi–вiдкриттi прозвучав лише один твiр. Та й набагато краще було б, якби кожен окремий музичний твір оркестр виконував під керівництвом когось iз членiв журi, наприклад добре вiдомого у музичному свiтi маестро Саулюса Сондецкiса iз Литви або не менш вiдомого у Європi, США i Канадi диригента Янеза Говеднiка iз Канади. Тодi всi присутнi в залi, в тому числі й учасники конкурсу, мали б можливiсть побачити мистецтво диригування високого рiвня.