Ярмарок політінформації

11.11.2010

Організатори київського ярмарку «Книжковий світ» остаточно вирішили представляти книгу в тандемі з різноманітними видами мистецтва, будь то кіно чи кухня. «Ми хочемо поліпшити репутацію книжки, що склалася у нашому суспільстві, — пояснюють концепцію ярмарку куратори культурної програми брати Капранови. — Крім того, варто пам’ятати — кіно, комп’ютери і машини з’явилися завдяки книжці». Тому фестивальну програму поділять на вісім блоків: «Книжка і кухня» (фірмові страви від Ольги Сумської, Любка Дереша, Світлани Поваляєвої, Василя Вірастюка, Олекси Росича), «Книжка і театр» (вистави театрів «Чорний квадрат», «Вавилон» та аніме–групи Fighting Dreamers), «Книжка і кіно» (показ екранізацій літературних творів від кінофестивалю «Відкрита ніч» та матеріа­лів фільму Михайла Іллєнка «Той хто пройшов крізь вогонь»), «Книжка та інтернет» (презентація літературних сайтів та обговорення їхнього контенту), «Книжка і музика» (презентація книг від Скрябіна та «НеДілі»), «Книжка і діти» (велика тематична програма для найменших читачів буде представлена 13 листопада), «Книга і образотворче мистецтво» (майстер–класи з каліграфії, виготовлення 3D листівок).

Восьмим блоком буде «Книжка і політика» — це нововведення цьогорічного «Книжкового світу», схоже, щоправда на промо окремих політичних сил, ніж на презентацію образу політика–письменника. Як розповів «УМ» засновник ярмарку Едвін Задорожний: «11 листопада, відразу після відкриття відбудеться презентація книги Леоніда Кравчука «Одна Україна, єдиний народ» та автограф–сесія. Книгу Сергія Тігіпка «Україна: проект розвитку» представлятиме Кость Бондаренко, його заступник по партії». Крім цих двох окремих акцій, відкриття ярмарку ознаменується великим уроком політінформації: організатори вирішили приурочити 13–й «Книжковий світ» темі дотримання прав та свобод людини. Едвін Задорожний обіцяє, що на цю тему подискутують запрошені високі гості, як то прем’єр–міністр Микола Азаров, Леонід Кравчук, представники міністерств та дипломатичних місій в Україні.

Презентації гучних новинок на «Книжковому ярмарку» очікувати не слід — видавці зосередилися, здебільшого, на перевиданні давно перевірених видань, виняток тут становить літературна агенція «Піраміда», що предсталятиме «Дрозофіла над томом Канта» Анатолія Дністрового та новинки від Юрія Винничука. Проте такий стан речей компенсується традиційною міжнародною конференцією «Дні фантастики в Києві» — це зустрічі із відомими письменниками (Анджей Сапковський, Дмитро Биков, Сергій та Марина Дяченки, Г.Л.Олді, Юрій Винничук), презентацією книг та сайту («Лабораторія фантастики»), а також «круглим столом» на риторичну тему «Чому молодь мало читає книжки».

Незвично теплий для Києва листопад всіляко сприяє відвідинам «Книжкового світу», який проходить у Національному університетіт фізвиховання та спорту (метро «Республіканський стадіон»). Вхід — вільний.