Зійшлися, як у Раді дві хвилі

06.07.2010

Опозиціонери — принаймні одна їх частина — надихнулися п’ятничним голосуванням у Верховній Раді: виявляється, якщо захотіти, деяких міністрів з уряду Азарова–Януковича таки можна відставляти. Якщо, звісно, це бажання увійде в резонанс із планами керівників самої коаліції.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко до таких умовностей не вдається — в інтерв’ю каналу ТВі вона прямим текстом заявила, що вважає відставку віце–прем’єра Володимира Семиноженка перемогою опозиції. Адже, мовляв, він «узагалі вважався українофобом».

Тож тепер Блок Тимошенко обрав нову мішень: депутатка від БЮТ Ольга Бондар зареєструвала проект постанови про звільнення з посади віце–прем’єра Сергія Тігіпка. Певно, пані Бондар довірили виступити автором проекту «на фарт», адже саме вона ще в березні реєструвала папір на відставку Семиноженка, який «зіграв» лише тепер. Емоційною підставою для того подання була заява «гуманітарного віце» про потребу створення союзної держави України, Росії й Білорусі, а формальною — що Семиноженко не пройшов схвалення в профільному комітеті ВР. Як, утім, і більшість урядовців нинішнього Кабміну.

Політолог Володимир Фесенко (тепер він — директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна) вважає, що несподівана відставка Семиноженка з уряду не могла відбутися без «відмашки» Президента Віктора Януковича. Відповідно, і наступні звільнення неможливі, якщо глава держави буде проти. На прес–конференції у «Главкомі» Фесенко сказав, що бачить у цих подіях «ознаки повернення в Україну візантійської політики, політики візантійських інтриг, кулуарних, апаратних, непублічних конфліктів». «Швидше за все, Президентові поклали на стіл якусь інформацію. Що це було — «прослушка» або дані про щось, можливо, це був не один документ, але це вплинуло на рішення Президента», — вважає відомий політолог.

Також експертне середовище сходиться на думці: Партія регіонів свідомо «загребла жар» руками опозиції, використавши подання БЮТ на Семиноженка, — аби не псувати реноме і не «здавати своїх» без видимої причини.

Але чи повториться історія з Тігіпком? В уряді Азарова–Януковича він теж виглядає як «чужорідне тіло», навіть більш чуже, аніж Семиноженко. Білборди з ликом Сергія Тігіпка та рекламою його партії «Сильна Україна» з’явилися на вулицях Києва найпершими з усіх політичних сил — учасників наступних місцевих виборів. Можливо, Сергій Леонідович уже готовий «здати пост» (про такий його намір «УМ» писала більше тижня тому) і йти на вибори не із владної посади, а критикуючи владу?..

Хай там як, а лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов учора заявив, що найближчим часом парламент ніяких кадрових питань не розглядатиме. Голова ВР Володимир Литвин на своїй зустрічі з пресою теж сказав, що не бачить підстав для відставки віце–прем’єра Тігіпка. За словами спікера, тут «мотивація надумана». Водночас, коментуючи відставку Семиноженка, Литвин зазначив: «Такими питаннями ви ставите мене в незручне становище... Зазвичай у парламенті дві хвилі ідуть назустріч одна одній, а тут вони зійшлися разом».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключає продовження роботи поточної сесії на кілька днів (за регламентом, нинішній тиждень мав би бути останнім для весняно–літньої сесії). За словами спікера, в депутатів є два виходи: або подовжити сесію й на наступний тиждень (чи тижні), або працювати так, як минулого четверга, коли парламент засідав до 12–ї години ночі. «Я думаю, це питання ми вирішимо в четвер, коли зрозуміємо, на якому світі перебуваємо», — сказав Литвин.

Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв на погоджувальній раді у ВР повідомив, що Кабмін у четвер внесе на розгляд парламенту програму своєї діяльності. Її затвердження означатиме імунітет уряду Азарова проти колективної відставки на цілий рік.