Лялькові гуляння

26.06.2010
Лялькові гуляння

Кличко–козак — один із лотів аукціону. (Тетяни ШЕВЧЕНКО)

Якщо ви вважаєте, що дитинство — це лише частина людського життя, то відвідини І Міжнародного салону авторської ляльки в Україні «Київська казка» переконають вас, що дитинство — це стан душі. З 23 по 27 червня відвідувачі «Мистецького Арсеналу» в Києві за 25 гривень можуть зануритися в атмосферу казковості й чарівності, а керуватимуть усім цим ляльки.

 

Горбачов за три тисячі гривень і найбільша мотанка у світі

Проходячи рядами Салону і зазираючи в кожен окремий павільйон, потрапляєш в окремий мікросвіт авторської уяви. Мисткиня з Києва Олена Коростельова радіє, що нарешті можна показати свої роботи в Україні, адже раніше вона брала участь лише в конкурсах за межами Батьківщини. Її рухливі ляльки з порцеляни не раз перемагали на міжнародних виставках у Санкт–Петербурзі. «Коли роблю ляльку, то наприкінці дня відчуваю «кріпатуру» на обличчі, бо постійно під час роботи усміхаюся, — розповідає Олена. — Я вже маю дорослих дітей, але в ляльки досі, як бачите, граюся».

У павільйоні столичної галереї «Арт–лайф» привертають увагу знайомі обличчя: Чарлі Чаплін, Альберт Ейнштейн, Михайло Горбачов, Елвіс Преслі. «Це третина моєї колекції «Епоха лідерів», — пояснює «УМ» Сергій Соловйов із Житомира. — Ці обличчя знайомі нам, але коли батьки приходять сюди з дітьми, то діти цікавляться, хто це, і батьки мусять пояснити — так лялька виконує освітню функцію». Автор переконаний, що лялька — це не лише розвага, це один зі шляхів пізнання і окрема філософія. Сергій презентує свої творіння лише в Україні, проте покупців у нього — з усього світу, навіть у Сінгапурі знайшлися, туди й поїхали портретні ляльки Леніна і Сталіна.

Серед усього різноманіття лялькового світу лише один павільйон на Салоні представляє традиційну українську ляльку–мотанку. «У нас тільки–но починається відродження, повернення до витоків, — пояснює мінімальне представництво мотанки в «Арсеналі» Олександра Нестеренко, автор і організатор соціального проекту «Свято родини». — Раніше мотанку робили гуртом, передавали з покоління в покоління, лялька була не іграшкою, а носієм традиції і зв’язком між поколіннями». Проте творці народної іграшки спромоглися на світовий рекорд, створивши до Дня захисту дітей гігантську ляльку–мотанку заввишки 2м 10 см.

Гарні ляльки, звісно, приваблюють, проте їхня ціна кусається: за порцелянову ляльку у вас попросять щонайменше 400 доларів, а за портретну ляльку Чарлі Чапліна — від 3000 гривень.

Зроби ляльку сам

Лялька–талісман, лялька–традиція, лялька–філософія, а ще лялька–благодійниця. Саме в такій іпостасі постала іграшка під час благодійного аукціону «Зіркові ляльки творять добро», що відбувся учора. На ньому відомі люди представили власноруч виготовлені портретні ляльки, серед яких можна було впізнати Андрія Шевченка, братів Кличків, Віктора Януковича, Вєрку Сердючку, Богдана Ступку та інших публічних осіб. На захід прибули не лише українські, а й зарубіжні колекціонери. Як повідомив «УМ» голова компанії «Аукціонний Дім Крилов» Олександр Крилов, стартова ціна витвору становила 500–1000 доларів за лот, одержані гроші підуть на благодійні мистецькі проекти.

Щоправда, «Київську казку» організували не задля виторгу, а з бажанням створити платформу для творчого спілкування художників із різних країн світу та обміну досвідом, адже учасники Салону прибули не лише з різних куточків України, а й із Росії, Німеччини, Нідерландів, Франції, США та інших країн. Також у рамках «Київської казки» відбуваються численні майстер–класи, які триватимуть навіть після закриття Салону. Там в українських та зарубіжних митців можна дізнатися про створення та декорування найрізноманітніших іграшок — від ведмедиків Тедді та мотанок до ляльок із полімерної глини та порцеляни. А завтра на Софійській площі у Києві відбудуться народні «Лялькові гуляння» з низкою імпровізованих міні–вистав вуличних лялькових театрів.