Живаго у спідниці

26.05.2010
Живаго у спідниці

Лара Фабіан та Алан Бадоєв на знімальному майданчику. (Фото надане агенцією SecretService.)

Вона йде по засніженій вулиці повоєнного європейського міста. Легка сукня, кучеряве біляве волосся розвівається на вітрі, у руках — паперовий пакет із круасанами. Він біжить їй назустріч — спускається сходами, перебігає трамвайні колії, щоб потім померти під колесами вантажівки і горами червоних гвоздик... Це сюжет однієї із 12 новел, які український режисер кліпів і кіно Алан Бадоєв збирається поставити в музичному фільмі «Мадемуазель Живаго». Вона — відома бельгійська співачка Лара Фабіан. Він — молодий український мачо Макс Барських. У нарізці робочого відео, наданого журналістам для розуміння матеріалу, ця історія віддає надто приторною романтичністю. Але я вірю в талант Алана, його уміння компонувати кадр і акцентувати увагу на красивих дрібницях, як у OrangeLove, що би злі язики не казали.

 

Лара — вплив «Доктора Живаго»

Зйомки фільму, які в Україні планувалися ще в листопаді минулого року (тоді «свинячий грип» став на заваді), почалися 20 травня у Львові. З відео видно, що знімали за оперним театром, неподалік площі із костелом Марії Сніжної. Насипали штучного снігу, привабили натовп роззяв і, напевно, зекономили купку грошей: знімати такий проект в Україні значно дешевше, ніж у Європі чи Росії. «Мені сподобалося, як Алан працював над кліпом Дмитра Хворостовського «Ти і я», тому вирішив запропонувати йому цю роботу», — пояснив свій український вибір на прес–конференції Ігор Крутой, ідеолог, композитор і продюсер проекту. Це він написав музику для Лари Фабіан, до якої співачка створила словесну канву — французькою, італійською, англійською та іспанською мовами.

Схоже, що російська для співачки також є доступною: російськомовні фрази київських журналістів вона хапала на льоту й миттєво відповідала французькою. «Коли моя мама чекала на мене, вона якраз подивилася фільм «Доктор Живаго» й вирішила назвати мене Ларою, — розповіла бельгійка із сицилійським корінням. — Мене завжди приваблювала Росія, я цікавилася музикою, яку тут створювали. І коли зустріла Ігоря (Крутого. — Ред.), мені здалося, що це знак долі. Здається, нормально назвати цей альбом «Мадемуазель Живаго» — з одного боку, це спадок, і при цьому ми бачимо російську частину проекту».

Туманність перспектив

Тепер зйомки мають розпочатися у Києві (знімальна група не видає точної адреси локацій, щоб прихильники й журналісти не заважали процесу), а також під Києвом — спеціально для цього побудують модель Освенціма. «Мета — показати великий, повний, об’ємний портрет жінки, оскільки, на наш погляд, сьогодні соціальна роль жінки подвоїлася, вона стала значиміша для суспільства. Аудіовізуальне відтворення дозволить створити цей портрет», — пояснює Бадоєв. Крім закоханої жінки 40–х років, нам обіцяють показати вагітну шахідку, жінку майбутнього, ще декілька образів залишаються невідомими навіть для самих творців. «Всі історії, які написав Алан, не просто вигадані, вони співвідносяться з моєю історію, з тим, що я пережила у своєму житті», — додає Лара Фабіан.

У роботі над «Мадемуазель Живаго» задіяно більше 300 людей. І якщо раніше анонсували участь у зйомках відомих особистостей з України, Росії, Європи, то тепер коментарі творців значно стриманіші. «У цьому фільмі гратимуть актори театру «Дах», московські актори, Ольга Макєєва (грала головну роль в OrangeLove), але головною зіркою цього проекту є, звісно, Лара Фабіан», — розповідає Алан Бадоєв. Зрештою, він дуже пишається, що над фільмом працює багато українських спеціалістів. Зокрема костюми доручили створювати відомому дизайнерському дуету LUVI (Людмила Седляр і Вікторія Заграфова), стилісту Анні Осмєхіній (редактор відділу моди Cosmopolitan), над гримом працює Світлана Римакова.

Цікаво, що музичний фільм, що презентується у нас як мегапроект, не має чітких перспектив кінцевої реалізації. «Поки ми створюємо фільм. А яку цінність матиме продукт, буде зрозуміло згодом — це телевізійний фільм чи широкоформатний — для прокату в кінотеатрах», — невизначено відповів на питання журналістів Ігор Крутой. Відомо, що зйомки триватимуть два місяці (після України працюватимуть у Європі та Новій Зеландії), а сам фільм збираються закінчити восени.